Nádraží ve Volgogradu

Nádraží ve Volgogradu Zdroj: ČTK

Útok sebevražedné atentátnice v ruském Volgogradu: Nejméně 14 mrtvých

AKTUALIZOVÁNO. Výbuch otřásl v neděli ráno nádražím v jihoruském Volgogradu. Podle úřadů útočila sebevražedná atentátnice. Při výbuchu zahynulo nejméně 14 lidí. Některé zdroje však hlásí až 18 obětí. Je i řada zraněných.

Vyšetřovatelé na místě činu našli hlavu pravděpodobné útočnice a identifikovali ji předběžně jako šestadvacetiletou Oksanu Aslanovovou z Dagestánu, informovala televizní stanice Russia Today.

V okolí železničního uzlu v milionovém Volgogradu výbuch způsobil paniku, budovu nádraží policie evakuovala, na místo se sjelo množství vozů záchranné služby a hasičů. Podle dosavadních zjištění vyšetřovatelů trhavina explodovala u jednoho ze vchodů do nádražní budovy, poblíž detektoru kovů. Některé zdroje ale hovoří o explozi v prvním patře budovy.

Ze záznamu bezpečnostní kamery, který zveřejnila stanice Russia Today, je patrné jen to, že výbuch byl velice silný:

 


Exploze se odehrála kolem 12:45 místního času (asi 9:45 SEČ), uvedla mluvčí ministerstva vnitra volgogradské oblasti. 
Rusko se léta potýká s povstáním na severním Kavkaze, kde boj vedou zejména islámští radikálové, kteří čas od času udeří i v hloubi Ruska. Toto pozadí měl i říjnový útok ve Volgogradu, který spáchala atentátnice z Dagestánu.


Teroristické útoky vzbuzují velké otázky zejména vzhledem k blížícím se zimním olympijským hrám v Soči. Obávaný vůdce severokavkazských extremistů Doku Umarov už dříve vyzval k útokům v dějišti her, kam se sportovci začnou sjíždět už za pět týdnů.