McDonald

McDonald Zdroj: Profimedia.cz

Firemní lapsus roku: McDonald´s radil zaměstnancům, aby nejedli nezdravý fast food

Jak poškodit svůj vlastní produkt už ví i ve světoznámé firmě McDonald´s. Jedna z jejích webových stránek totiž přesvědčovala zaměstnance, aby nejedli jídlo z fast foodů, protože není zdravé. Pro jejich zákazníky zdravé je?

McDonald´s publikoval sérii tipů na stránce pro zaměstnance, která se jmenuje McResource Line. Radil tam zaměstnancům, aby nejedli fast food  - tedy ten samý fast food, na kterém McDonald´s vydělává miliardy dolarů každý rok. Stránka, která byla po tomto incidentu uzavřena, obsahovala obrázek, na kterém je vyobrazeno jídlo podobné výhodnému menu od McDonald´s. Toto jídlo stránka nazvala „nezdravou volbou”. Příspěvek popisoval fast food jako jídlo „vysoce kalorické, tučné, plné cukru a soli“. Podle něj časté požívání fast foodových jídel vede k „vyššímu riziku obezity“.

Není to ale první případ, kdy stránka McResource Line vyvolala kontroverzi. V listopadu stránka radila zaměstnancům, aby prodali nechtěné věci na eBay, nebo na Craiglistu, pokud potřebují nějaké rychlé peníze na vánoční dárky. Průměrný hodinový plat zaměstnanců, který činí 7,75 dolarů by totiž v USA stěží vystačil na nákup dárků pro jejich rodiny. Další možností, jak se dají ušetřit peníze, pak bylo podle McResource Line vracení nerozbalených dárků, které zaměstnanci dostali na Vánoce. Stránka fast foodového řetězce také doporučila lidem, aby požádali o potravinové lístky. Dalším výstřelkem byl vzorek rodinného rozpočtu, který jednoznačně předpokládal, že zaměstnanci mají ještě druhé zaměstnání.

Webová stránka již nefunguje. McDonald´s k tomu vydal stanovisko: „Kombinace různých faktorů nás vedla k přehodnocení naší činnosti a stažení webové stránky. Lidé vytrhávali příspěvky z kontextu, což vytvořilo nemístné komentáře o obsahu příspěvků. Tyto věci nepomáhají členům týmu McDonald’s.‘‘ Zda je jídlo z tohoto řetězce nezdravé, firma nekomentovala.