Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Zemanova sázka na projev o Vánocích u diváků nezabrala, poslední Klaus měl jednou tolik

Miloš Zeman zdůvodnil datum svého včerejšího televizního vánočního poselství tím, že je to návrat k tradicím. Odpověď diváků byla ale jednoznačná, někdejší novoroční projevy prezidentů lákaly daleko více.

Zeman nejenže přednesl zcela sebestředný projev, ve kterém ani nenaznačil, jaký očekává vývoj v zemi, ale setkal se i s menším zájmem televizních diváků. Zatímco poslední novoroční projev Václava Klause vidělo 1. ledna celkem 2,3 milionů diváků, tak Zemana si ve čtvrtek pustilo jen přibližně 1,1 milionu lidí.

Podle televizních expertů sázka na vánoční poselství nevyšla, protože Češi očekávají od hlavy státu projev právě na Nový rok, ve kterém by kromě hodnocení (ale stavu země, ne stavu Miloše Zemana, jak jsme mohli vidět teď) naznačil, co se dá očekávat v přicházejícím roce. Jak sám Zeman v televizi Nova prozradil, tak to, aby vystoupil raději na Vánoce, mu poradil jeho hradní protokolář Jindřich Forejt.

Další zajímavostí ve sledovanosti prezidentova poselství bylo, že pořad sice produkovala a natáčela TV Nova, jenže daleko více lidí se na něj dívalo na ČT1.