Nagyová

Nagyová Zdroj: reprofoto Česká televize

Policie v České televizi zveřejnila záznam ze zatýkání Nagyové

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta dnes zveřejnil v České televizi část ze zhruba dvacetiminutového záznamu červnového zatýkání bývalé šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové (dnes Nečasové).

"Nastala doba, abychom se i my začali bránit a nebyli srovnáváni s gestapem a státní bezpečností," uvedl mimo jiné ke zveřejnění záznamu v diskusním pořadu ČT Šlachta. Postup policie v minulosti nejhlasitěji kritizoval expremiér Petr Nečas. Zatýkání jeho manželky a někdejší šéfky jeho kabinetu označil za teatrální.

Na zveřejněném záznamu je vidět, že při otevírání dveří bytu Nagyové asistují dva policisté v kuklách. Násilím dveře ale neotevřeli, protože je Nagyová otevřela sama. Šlachta uvedl, že policisté v kuklách byli z útvaru rychlého nasazení pro případ, kdyby jim na výzvu nebylo otevřeno. Podle něj je to ale standardní postup, navíc nebylo nutné dveře násilím otevřít, poté se policisté v kuklách stáhli. "Žádné vběhnutí do dveří nebylo, žádné beranidlo, to naprosto odmítám," prohlásil Šlachta s tím, že všichni jeho policisté byli bez kukel, aby komunikovali.

"Šlo o naprosto profesionální přístup ze strany mých lidí, nic co by popisoval Petr Nečas jako nepřiměřený zásah," dodal Šlachta. Podobný postup byl podle něj i u dalších zásahů v kauze Nagyová.

Video placeholde
Policejní záznam zatýkání Jany Nagyové • ČT 24