Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: David Neff / MF Dnes / Profimedia.cz

Komunisté snahu obrat církve o peníze ještě nevzdali. Chtějí referendum

KSČM chce, aby občané mohli v referendu rozhodnout o zrušení zákona o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi. Ve Sněmovně již předložili návrh příslušného ústavního zákona.

Referendum o zrušení náhrad pro církve, navrhované komunisty, by mělo otázku: "Souhlasíte s tím, aby Parlament České republiky zrušil zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi?" Podle návrhu zákona by měl referendum vyhlásit prezident od 30 dnů od účinnosti zákona. Konat by se mělo mezi 30. a 60. dnem od jeho vyhlášení.

Pokud by občané v referendu zákon o majetkovém vyrovnání nezrušili, měla by mít vláda nebo nejméně dvě pětiny zákonodárců právo podat znovu prezidentovi návrh na jeho vyhlášení. Takové referendum by bylo možné vyhlásit nejdříve dva roky po tom předchozím.

Cílem návrhu je, aby rozhodnutí o tak zásadním a dlouholetém zatížení rozpočtu příslušelo občanům České republiky, jakožto suveréna moci, a nikoli voleným zástupcům, kteří reprezentují spíše politické strany než občany, uvádějí poslanci KSČM v návrhu. KSČM návrh obdobného zákona o referendu kvůli církevním restitucím předložila už v minulém volebním období. Sněmovna ho ale v prosinci 2011 zamítla. christnet.cz,