Vánoce

Vánoce Zdroj: Profimedia.cz

Pro deset procent lidí jsou Vánoce černou můrou. Jak jste na tom vy?

Také jste z příchodu vánočních svátků nervózní a připadáte si kvůli tomu až divní? Nejste v tom sami. Podle průzkumu BBC je toto období pro deset procent lidí v Británii tím nejtraumatičtějším v celém roce.

Takzvanou sociální fobií údajně trpí tři až 13 procent obyvatel vyspělých zemí. Tato porucha je definována jako „trvalý strach nebo úzkost ze společenských situací, který je zcela neúměrný skutečné hrozbě, jakou daná situace představuje“.

Sváteční období nabízí podobných společenských situací celou řadu, často ve vzájemných kombinacích. A zatímco jistý stupeň obav kvůli financím, případným opileckým chybám či rozpačitým setkáním se vzdálenými příbuznými je vcelku normální, osoby trpící sociální fobií mohou být těmito problémy natolik posedlé, až je to vyřazuje z běžného života. Takoví lidé na potenciálně stresující událost myslí celé měsíce předem, představují si všechny možné katastrofy a pečlivě je analyzují.

Nejde o to, že by lidé se společenskou fobií trpěli „jen“ nějakou špatnou náladou, mívají i tělesné příznaky: červenání, nadměrné pocení, pocit staženého hrdla a zúženého dechu. Největší překážkou pro ně bývá jejich vlastní fixace na své domnělé společenské nedostatky. BBC v tomto ohledu uvádí příklad osmatřicetileté Britky Heather. Ta si prý začíná dělat starosti s Vánocemi už od září. „V říjnu už mám většinou nakoupené dárky, protože se bojím davů,“ vysvětluje. Její úzkost s blížícími se Vánocemi stoupá a největší obavy má z večírku v kanceláři. „Většinou si koupím lístek na vánoční zábavu, i když vím, že tam nepůjdu. Koupím si ho, aby si lidi nemysleli, že jsem škrt nebo že nemám ráda Vánoce, nebo že s nimi nechci být.“

Heather má neustálý strach, že nesplní očekávání ostatních. „Za dárky pro kolegy jsem utratila třikrát víc, než byla částka, na které jsme se dohodli. Chtěla jsem mít jistotu, že ten člověk bude s dárkem spokojený. Je mi zle při představě, že by veřejně dal najevo, že se mu nelíbí a všichni by věděli, že ten podřadný dárek jsem koupila já,“ vysvětluje.

Příčiny sociální fobie jsou rozmanité, proto je podle odborníků těžké popsat „typický případ“ co do příznaků či osobnosti. Obvykle nastupuje kolem třináctého roku věku a jde o jednu z úzkostných poruch, které postihují stejnou měrou muže i ženy.

Nevyzpytatelné a rozmanité způsoby, kterými se sociální fobie projevuje, znamenají, že někteří – jako Heather – se raději sami vyhnou takovým akcím, jako je pracovní vánoční mejdan. Jiní ale mají úzkost fixovanou na strach, že je lidé budou pomlouvat, pokud nepřijdou, a proto se raději zúčastní bez ohledu na to, jak nepříjemně se při tom cítí. Sociální fobii je možné léčit psychoterapií, v těžších případech pak psychofarmaky či kombinací psychofarmak a psychoterapie. Problém ale může spočívat v tom, že pro některé lidi trpící touto poruchou je představa, že o svých potížích budou muset s někým mluvit, prakticky nemožná.

V poslední době je proto stále oblíbenější on-line léčba včetně on-line psychoterapeutických kurzů a diskusních fór. V nich lidem pomáhá už samotná skutečnost, že mluví o svých problémech s dalšími lidmi, kteří jsou na tom stejně jako oni a tudíž mají pro jejich pocity pochopení.