Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

Zeman si v důvěře trochu polepšil. V rámci statistické chyby

Důvěra obyvatel ČR v prezidenta Miloše Zemana v prosinci o dvě procenta vzrostla. Lidé také věří více Poslanecké sněmovně, zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Po devizových intervencích výrazně klesla důvěra v Českou národní banku.

 

Prezident má sice mírný vzestup důvěry, o dvě procenta, ale pořád má o deset méně, než měl v říjnu. Zeman prostě nějak selhává. Slavit nelze ani ohledně těch dvou procent, ve srovnání s listopadovým průzkumem se podle CVVM jedná o posun v rámci statistické chyby. „Prezidentovi častěji důvěřují respondenti starší 60 let, ekonomicky neaktivní, důchodci a příznivci ČSSD a KSČM," uvedli autoři průzkumu. Celkem tedy nic, čím by se politik mohl chlubit. Nic proti starším lidem a levicovým příznivcům, ale je jasné, že Zemanova klientela nepochází zrovna z řad mladých a dynamických vrstev. Zemanovi věří lidé, kteří jsou zřejmě stiženi nějakými existenčními obavami a jsou zvyklí na pečovatelskou roli státu. Je to legitimní, je to ale také příznačné. Je jen záhada, proč si tito lidé myslí, že by jim snad Zeman mohl něčím prospět.

Důvěra ve Sněmovnu se zvýšila na 21 procent z listopadových 15 procent, u Senátu stoupla od minulého průzkumu o dva procentní body na 28 procent. Senátu i Sněmovně podle CVVM častěji důvěřují lidé do 29 let, dotázaní s vysokoškolským vzděláním a s dobrou životní úrovní. U Sněmovny je vzestup patrný. Dá se vysvětlit tím, že celkem rychle dokázala ustavit své orgány a pokračuje ve schvalování rozpočtu a nikdo tam zatím neměl žádné excesy. I tak je to ale důvěra mizivá.

Důvěra v končící úřednickou vládu Jiřího Rusnoka se nezměnila, se 24 procenty zůstala druhá nejnižší z ústavních institucí. K této vládě už se nedá říci celkem nic nového. Škoda, že v těchto průzkumech schází ještě kvalitativní otázka: „Tak vy vládě věříte. A co jí vlastně věříte?“