Kim Čong Un

Kim Čong Un Zdroj: profimedia.cz

Kvůli spálení fotografie Kima pohrozila KLDR Jižní Koreji útokem

KLDR pohrozila Jižní Koreji útokem bez varování poté, co skupinka demonstrantů v Soulu spálila podobiznu severokorejského vůdce Kim Čong-una. Informovala o tom dnes jihokorejská tisková agentura Jonhap. Výhrůžku poslal severokorejský výbor národní obrany ve čtvrtek faxem jihokorejské radě národní bezpečnosti.

Hrozba byla vydána poté, co v úterý několik konzervativních skupinek Jihokorejců a severokorejští uprchlíci uspořádali v jihokorejské metropoli protestní akce u příležitosti druhého výročí úmrtí předchozího severokorejského vládce Kim Čong-ila. Demonstranti kritizovali autoritářskou vládu Severu a porušování lidských práv v KLDR.

Někteří z demonstrantů údajně spálili fotografii Kim Čong-ilova syna, stávajícího severokorejského diktátora Kim Čong-una. Pchjongjang tento čin odsoudil jako "nejvyšší urážku" a pohrozil Soulu útokem.

Jihokorejská vláda reagovala na novou výhrůžku severokorejského komunistického režimu varováním, že na jakoukoli provokaci Jižní Korea "tvrdě odpoví". Jihokorejská armáda nicméně uvedla, že nezaregistrovala na severokorejské straně žádné neobvyklé aktivity.

Napětí v regionu v posledních dnech znovu vzrostlo, když mladý severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal popravit svého strýce a donedávna druhého nejmocnějšího muže v zemi Čang Song-tcheka.