Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

Facebook už nebude jen Zuckerbergův, část akcií je na prodej

Zakladatel a šéf americké internetové společnosti Facebook Mark Zuckerberg prodá část akcií firmy za zhruba 2,3 miliardy dolarů (46,5 miliardy Kč), aby měl na zaplacení daní. Firma uvedla, že Zuckerberg hodlá prodat celkem 41,4 milionu akcií. Před začátkem obchodování na burzách v USA kurz akcií firmy v reakci na sdělení výrazně oslabil.

Zuckerberg prodá akcie třídy A v rámci plánovaného prodeje 70 milionů akcií firmy. Zuckerbergův podíl ve Facebooku se prodejem sníží na 56,1 procenta z dosavadních 58,8 procenta. Většinu příjmů z prodeje Zuckerberg použije k zaplacení daně z využití opce na nákup 60 milionů akcií třídy B. Jedna akcie třídy B dává nárok na deset hlasů proti jednomu hlasu u akcií třídy A.

V rámci celé nabídky prodá 1,65 milionu akcií i člen správní rady Facebooku Marc Andreessen. Sám Facebook prodá 27 milionů akcií. Akcie firmy v neoficiálním obchodování před otevřením amerických trhů klesly o zhruba čtyři procent na 53,50 USD.

Akcie Facebooku vstoupily na burzu loni 18. května s cenou 38 dolarů za kus. Loni v září se jejich cena kvůli obavám o vyhlídky podniku propadla až na 17,55 dolaru. Letos však akcie výrazně rostly díky nadějím na zisky firmy na trhu s reklamou na mobilních zařízeních. V úterý se jejich kurz vyšplhal na téměř 55 dolarů.

Facebook je na internetu provozovatelem největší společenské sítě na světě a využívá jej více než miliarda lidí. Firma tvrdí, že každý den její služby využívá zhruba 700 milionů lidí.