Ptačí chřipka

Ptačí chřipka Zdroj: Profimedia.cz

Čína potvrdila úmrtí ženy na nový kmen ptačí chřipky

Čína dnes potvrdila úmrtí třiasedmdesátileté ženy na kmen ptačí chřipky, kterým se člověk nakazil vůbec poprvé. Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) tuto skutečnost označil za znepokojující, napsala agentura AP.

Čínské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí potvrdilo, že žena z města Nan-čchang se nakazila virem ptačí chřipky H10N8, který dosud nebyl u lidí zjištěn. Jde o druhý nový kmen ptačí chřipky, který se letos v Číně objevil u lidí.

Koncem března nakazil virus H7N9 140 lidí, z nich 45 zemřelo. Prakticky všechny případy byly zaznamenány v pevninské Číně. Vlnu nákazy se podařilo dostat pod kontrolu poté, co Čína uzavřela mnoho trhů s živou drůbeží.

Timothy O'Leary, mluvčí regionálního úřadu WHO v Manile uvedl, že organizace úzce spolupracuje s čínskými úřady ve snaze lépe pochopit výskyt nového viru. Jeho zdroj zatím není známý, ale ví se o tom, že ho přenášejí ptáci, dodal O'Leary. Podle jeho slov by nebylo žádným překvapením, pokud by se objevil další případ nákazy člověka.

"Pokaždé, když nemoc překoná bariéru mezi druhy a přeskočí ze zvířete na člověka, je to znepokojivé," řekl. Čínské úřady stále případ zkoumají; zatím nemají důkazy o přenosu z člověka na člověka, dodal.

Žena, která zemřela 6. prosince v nemocnici v Nan-čchangu, trpěla vážným zápalem plic. Krom toho měla vysoký tlak a potíže se srdcem spolu s dalšími zdravotními problémy, které oslabily její imunitní systém, uvedly čínské zdravotnické úřady. Za života byla v kontaktu s drůbeží.