Ronnie Biggs

Ronnie Biggs Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel nejznámější pachatel velké vlakové loupeže v Británii

Dnes zemřel Ronnie Biggs, nejznámější člen gangu, který provedl před půl stoletím v Británii známou velkou vlakovou loupež. Bylo mu 84 let. Biggs proslul tím, že se mu podařilo po uvěznění uprchnout a usadit se na desítky let do bezpečí v Brazílii.

Biggs, který se pohyboval na invalidním křesle, podle britské televize Sky News již dlouhodobě trpěl zdravotními obtížemi. Na veřejnosti se objevil naposledy v březnu, a to na pohřbu svého společníka Bruce Reynoldse, který byl mozkem zločinu, jenž se dočkal filmového zpracování.

Gang ukradl 8. srpna 1963 z vlaku na trati z Glasgowa do Londýna částku, která by dnes odpovídala sumě 45 milionů liber (asi 1,38 miliardy korun).

Policie Biggse a dalších osm ze 16 členů gangu krátce na to dopadla. V roce 1964 je soud poslal na 30 let do vězení. Většina z nich si ale celý trest neodpykala.

Sám Biggs utekl z londýnského vězení Wandsworth v nákladním automobilu o 15 měsíců později, lodí uprchl na kontinent a v Paříži podstoupil plastickou operaci. Čtyři roky strávil v Austrálii, ale pak utekl do Brazílie, kde se usadil v roce 1970. Tam ho úřady našly, ale nemohl být vydán ze země, protože mezitím zplodil v Brazílii dítě. Z domu v Riu de Janeiro se vysmíval britské policii s vydatnou pomocí britského bulváru, který hltal jeho historky.

Za mříže se nakonec dostal opět až v roce 2001, kdy se rozhodl dobrovolně vrátit do Británie. V roce 2009 ho propustili na svobodu, když jeho obhájce argumentoval, že je po sérii mrtvic na pokraji smrti. Od té doby žil v domě s pečovatelskou službou.