Papež

Papež Zdroj: ČTK

Papež slaví narozeniny s bezdomovci, dětmi a fotbalisty

Čtyři bezdomovci byli pozváni slavit 77. narozeniny papeže Františka ve Vatikánu. Účastnil se i pes jednoho z nich.

Papežem pozvaní bezdomovci žijí v okolí a byli pozváni k účasti na ranní mši, kterou František slaví každý den ve vatikánském hotelu, kde žije. Jeden z mužů držel při představení papežovi svého psa.

Jak Vatikán sdělil, byli pozváni, aby pomohli v papežově domácnosti vytvořit rodinnou atmosféru. Po bohoslužbě společně s papežem posnídali. František  už sfoukl svíčky na svém narozeninovém dortu, který mu v sobotu darovaly ve Vatikánu děti. Dostane ještě další dárek, jeho oblíbený argentinský fotbalový tým San Lorenzo mu věnuje repliku svou mistrovskou trofej.

Klub San Lorenzo byl založen jedním knězem v roce 1908 a zvítězil teď v argentinském národním šampionátu. Papež je platícím členem klubu od roku 2008 a po svém zvolení klub vyzval, aby zvítězil. Šestičlenná delegace je už na cestě z Buenos Aires do Říma.

Argentinec Jorge Mario Bergoglio, dnešní papež, se narodil ve Flores v blízkosti Buenos Aires, dvacet bloků od místa, kde fotbalový klub vznikl. Narodil se v Buenos Aires italským imigrantům jako nejstarší z pěti dětí. Jako dítě měl pověst uličníka. Vzpomíná, že rád tančil tango a pracoval i jako vyhazovač. Než vstoupil k jezuitům a dal se na církevní dráhu, vystudoval ještě chemickou průmyslovku. (To Karol Wojtyla, Jan Pavel II., pouze pracoval za války v chemické továrně.)

Na svůj věk se zdá být papež plný energie a to přesto, že mu v jednadvaceti letech museli kvůli nemoci odebrat část pravé plíce. Přesto, že už před dvěma lety dosáhl věku 75 let, kdy biskupové nabízejí rezignaci, čejak ho místo důchodu ještě vrchol jeho církevní dráhy.