Lubomír Dorůžka

Lubomír Dorůžka Zdroj: ČTK

Odešel gentleman Lubomír Dorůžka

V pondělí náhle zemřel významný hudební publicista a překladatel Lubomír Dorůžka. Bylo mu 89 let. Poslední rozloučení rodina plánuje na pátek odpoledne, místo a další podrobnosti budou upřesněny později. ČTK o tom informoval syn Petr Dorůžka.

Před dvěma lety odpovídal v Reflexu (50/2011) na otázku, proč nemá chuť zveřejnit pozdní korespondenci s Josefem Škvoreckým. Odpověděl tehdy: “Protože teď už jsou (dopisy – pozn.red.) ryze osobní. Do roku 1989 nám to jakž takž dává smysl jako kronika doby, snad zajímavá i způsobem korespondence a stylizací. Ale teď už je z toho obyčejné, normální psaní, které by nemělo smysl vydávat. Josef bojuje se zdravím, mají sice se Zdenou rozdělanou další detektivku, ale nějak se k tomu nemohou dostat. Já taky píšu, dokud to jde, ale třeba na koncerty už ve svém věku nemohu. Můj kontakt s okolním světem se podstatně zúžil. V takové situaci už se korespondence netisknou.“

 

 

Lubomír Dorůžka se nesmazatelně zapsal do kulturní historie této země jako věrozvěst jazzové hudby v Československu a výtečný překladatel americké literatury, hlavně Francise Scotta Fitgeralda (Velký Gatsby). V roce 1964 se stal šéfredaktorem časopisu Melodie, která představovala zajména v době normalizace jako ostrov jediné kvalitní reflexe české i anglosaské populární hudby. Dorůžka držel její prapor  stovkami popularizačních a kritických textů bezmála čtyřicet let. Dorůžkova poslední kniha vyšla přes třemi lety. Byla jí sebraná korespondence se svým celoživotním kamarádem Josefem Škvoreckým.

Lubomír Dorůžka odešel náhle, v pondělí 16.prosince, ve věku nedožitých devadesáti let.