Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

Rusko zakázalo propagaci potratu

Ruská federace v pokračujícím úsilí o zastavení poklesu počtu obyvatel země přijala nový zákon zakazující propagaci potratu. Oznámila to ruská média.

TR Novosti uvádí, že zákaz propagace potratů je součástí obšírnějších změn ruského federálního zákona o reklamě, jež zahrnují zákaz reklamních kampaní, kdy jsou zdarma nabízeny vzorky léčiv obsahujících omamné nebo psychotropní látky, a omezení týkající se reklamy na postupy tradiční „lidové medicíny“.

Duma zvažuje řadu dalších návrhů, které mají zastavit ruskou demografickou spirálu smrti, jež je podněcována mírou potratovosti 1,022 na 1000 narozených dětí. Organizace spojených národů odhaduje, že počet obyvatel Ruska, který v roce 2008 činil 143 milionů, se do roku 2050 sníží na 116 milionů.

Na podporu boje proti epidemii potratů byl navržen zákon, který by zakázal provádět zdarma potraty ve státních klinikách; vyžadoval by lékařský předpis pro postkoitální antikoncepci, v případě potratu by u dospívajících vyžadoval souhlas rodičů a u vdané ženy souhlas manžela; dále by nařídil týdenní čekací lhůtu před provedením potratu. Další návrhy zahrnují navýšení měsíčního státního příspěvku pro těhotné ženy o 2 000 rublů (70 USD).

Steven Mosher, prezident Population Research Institute, poukázal na to, že navzdory vládním pobídkám, jako je příspěvek ve výši 9 000 dolarů po narození druhého a každého dalšího dítěte, a výzvám ruského prezidenta Vladimira Putina rodinám, aby měly alespoň tři děti, jsou potraty stále prováděny v přímo masových měřítkách.