Pohřeb Nelsona Mandely

Pohřeb Nelsona Mandely Zdroj: ČTK

Obama byl v JAR na podiu vedle člověka, který prodělával psychotický záchvat a je obviněný z vraždy

Americká tajná služba ještě několik hodin před příletem prezidenta Baracka Obamy do Johannesburgu nevěděla, kde přesně bude americký první pár při úterní pietní ceremonii za Nelsona Mandelu sedět. Neměla ani informace, kdy pronese projev a kdo bude na podiu spolu s ním.

O problémech s prezidentovou bezpečností informovala agentura AP, která také připomenula případ tlumočníka do znakové řeči. Ten stál těsně u Obamy a jak vyšlo později najevo, prodělával právě psychotický záchvat. V JAR je také vyšetřován kvůli vraždě.

Tryzna se konala na stadionu v Sowetu. U vchodů jsou sice detektory a rentgeny, avšak ty nebyly použity pro první skupiny návštěvníků. Na samotném stadionu nebyla patrná větší bezpečnostní opatření, která jsou při takové sešlosti státníků běžná. Tribuna pro významné hosty byla chráněná nízkým sklem, které chránilo pouze osoby v první řadě. Obama a jeho žena seděli několik řad nad prvními sedadly. Až k tribuně se dostal dav, přičemž žádná ochrana státníků nebyla poblíž. Tlumočník do znakové řeči Thamsanqa Jantjie stál na dosah od Obamy a dalších mluvčích.

Mluvčí amerických tajných služeb Edwin Donovan řekl AP, že prověření osob, které budou na podiu, byla záležitost organizátorů. Jihoafrická vláda čelí nyní skandálu kolem Jantjieho, protože tlumočník používal nesrozumitelná gesta a neslyšící mu nerozuměli. Sám se pak přiznal, že je schizofrenik a že měl právě halucinace, ale nemohl z místa odejít. Dle televizní stanice eNCA byl prý před deseti lety obviněn z vraždy. Donovan řekl, že agenti v úterý místo prověřili a byli poblíž Obamy jako vždy.

O něčem se nediskutuje

Joe Hagin, který byl zástupcem personálního šéfa Bílého domu za vlády Obamova předchůdce George Bushe, přiznal, že v cizině je často tajná služba vydaná na pospas hostiteli. "Bílý dům je velmi náročný, ale existuje citlivá hranice mezi tím, oč můžete a nemůžete žádat," řekl. O něčem se prý ale přesto nediskutuje, a to je možnost, aby jel prezident v jiném automobilu než v tom, v němž jede ochranka. Ta se také nesmí od prezidenta nikdy vzdálit.

AP tvrdí, že v Johannesburgu bylo více věcí, jež neodpovídaly standardu. Pro prezidentskou kolonu se většinou uzavírají silnice, ale Obama jel z letiště na vojenské základně do hotelu na okraji města v ranní dopravní špičce.
Není-li tajná služba spokojená se zabezpečením nabízeným zahraničním partnerem, může prezidentovi doporučit, aby cestu zrušil. To se stalo v roce 1981, kdy měl jet Ronald Reagan na pohřeb zavražděného prezidenta Anvara Sadata do Egypta. "Reagan chtěl jet, ale agenti řekli ne," sdělil Hagin.