Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

Rusko chce podle Putina zvednout ve světě konzervativní prapor

Ruská federace si stanovila v oblasti zahraniční politiky nový cíl. Chce se stát obráncem konzervativních hodnot. Oznámil to Vladimir Putin.

Rusko už teď nebude zemí, která je na čele avantgardy, ale stane se konzervativní velmocí. Upozornil na to server Hlas Ruska. Vychází z toho, co tento týden pronesl ruský president Vladimir Putin.

“Konzervativní ideologie, pod nátlakem pozitivní diskriminace a protěžování domnělých práv menšiny na úkor většiny ve jménu demokracie, má ve světě stále méně zastánců. Někdejší konzervativní bašta – Velká Británie – nevydržela tlak a stal se z ní vzor multikulturalismu.

Ani Vatikán, jak si stěžuje nemalý počet katolíků, není tím, co bývat. Pobouřilo je, například, nedávné prohlášení papeže Františka, že římskokatolická církev by měla projevit milosrdnost vůči homosexuálům. Takový výrok z úst samotného pontifika byl dříve nemyslitelný.

Právě proto by Rusko chtělo zvednout konzervativní prapor na aréně mezinárodních vztahů. Naznačil to ruský prezident Vladimir Putin ve svém každoročním poselství o stavu země, které přednesl 12. prosince v Georgijevském sálu v Kremlu.”

Teď budou tradice

Co vlastně Putin řekl? Samé krásné věci:

„Dnes se v mnohých zemích přehodnocují morální a mravní normy, jsou vymazávány národní tradice a odlišnosti národů a kultur. Od společnosti se nyní požaduje nejen rozumné uznání práv každého na svobodu vyznání, politických názorů a soukromí, ale také povinné uznání rovnocennosti, jak by to nebylo zvláštní, dobra a zla, rozdílných ve svém smyslu pojmů. Podobný rozpad tradičních hodnot „seshora“ má nejen negativní následky pro společnost, ale je také od základů antidemokratické, protože je realizován na základě abstraktních, teoretických ideí, proti vůli společenské většině, která neschvaluje probíhající změny a navrhované revize,“ uvedl ruský prezident.

Jak dodal, s odkazem na ruského křesťanského filozofa Nikolaje Berďajeva, smysl konzervatismu nespočívá v tom, že brání v pohybu směrem kupředu a nahoru, ale v tom, že brání pohybu směrem dozadu a dolů, k chaotické temnotě, návratu k prvobytnému stavu.

Ještě víc církve

Hlas Ruska dale pokračuje: “Konzervatismus je v posledních letech trendem ruské politiky. Jak na domácí scéně, tak na té zahraniční. Bylo by chybou se domnívat, že naplněním této politiky jsou pouze soudní procesy á la Pussy Riot. Ruský stát prohlubuje partnerství s pravoslavnou církví – nedávno kupříkladu poslankyně Jelena Mizulinová navrhla, aby v preambuli ústavy bylo uvedeno, že pravoslaví je ‘základ národní a kulturní svébytnosti Ruska’.“

Konzervativní přístup k mezinárodním vztahům Moskva prosazuje dlouhodobě. Rusko trvá na striktním dodržování mezinárodního práva a jeho normách. Ruská diplomacie se razantně postavila proti ořezání územní celistvosti Srbska a vzniku Kosova. Stejně zarputile odmítá jakoukoliv silovou intervenci do záležitostí suverénních států. Svou tvrdou pozici Rusko ukázalo případě v Sýrie.”

K tomu všemu můžeme jen dodat, že se máme na co těšit. Až se dá dohromady důstojník KGB Putin a agent KGB moskevský patriarcha Kirill, tak to budou konzervativní hodnoty jako řemen.