České dráhy

České dráhy Zdroj: Petr Lemberk / Mafra / Profimedia.cz

České dráhy mají problémy, přesto zvýšily platy všem zaměstnancům

Přestože se České dráhy a zejména jejich nákladní dopravce ČD Cargo potýkají s velmi vážnými problémy, nejenom, že vyplatily za pět měsíců práce svému generálnímu řediteli Daliboru Zelenému odměnu ve výši 750 tisíc korun, ale podle nové kolektivní smlouvy přidají příští rok všem zaměstnancům 1,5 procenta na platech.

Vzhledem k tomu, že jenom samotné České dráhy mají kolem 15 tisíc zaměstnanců, bude se jednat minimálně o stamiliony korun. Přitom produktivita národního dopravce je nízká. Jeho dceřiná společnost ČD Cargo má trvalé finanční problémy a situaci se v ní vedení drah snaží zachránit tím, že plánuje samo odkoupit část lokomotiv a nákladních vozů Carga za 360 milionů. „Kupujeme si šrot,“ říkání posměšně zaměstnanci na Českých drahách.

Jaký je důvod zvyšovat platy všem zaměstnancům není přitom vůbec jasné, protože stát není v dobré ekonomické kondici a zisk Českých drah nezávisí na jejich práci, ale jen na tom, kolik jim stát a kraje zaplatí za objednané vlaky.

Navíc podle odborníků zejména ČD Cargo možná čekají v příštím roce fatální problémy. V červnu 2014 dostanou věřitelé možnost, aby si nechali vyplatit dluhopisy za zhruba miliardu korun. Jenže firma tyto peníze nemá. Může se tedy stát, že ji bude muset opět zachraňovat stát, jak se to dělo i v případě Českých aerolinií či VZP.