Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia.cz

Rusnok a ministři dali úředníkům 180 milionů, Nečase za to setřeli

Když dva dělají totéž, není to totéž. Jiří Rusnok, šéf vlády kamarádů Miloše Zemana, dal společně s ministry úředníkům za jejich „služby“ na odměnách 180 milionů korun. Zjistil to Český rozhlas. Když to samé předtím udělal expředseda vlády Petr Nečas, označil to Rusnok za „strašidelné cifry“.

Dnes premiér a jeho kolegové ve vládě tvrdí, že úředníci si odměny zaslouží, protože jsou špatně placení. Podobnou argumentaci slyšíme již přes dvacet let. Žádná vláda se to ale ani nepokusila vyřešit, vždy dodá úředníkům raději prémie. Nečas zdůvodnil vysoké odměny své tehdejší milence Janě Nagyové ještě kuriózněji, když řekl památná slova, že „dře jako kůň“.

Rusnok, z kterého se nakonec vyklubal odborník na zcela nestandardní výroky, přitom v červenci kritizoval Nečasovu vládu za vyplácení vysokých odměn úředníkům. „Když si představím, jak těžce se dneska v této zemi žije mnoha lidem a bojuje se takříkajíc o denní chleba, jak státní správa brečí, a oprávněně, že není na řadu věcí, tak mě to zaráží," řekl Jiří Rusnok.

Na nejvíce peněz si při rozdělených odměnách teď přišli úředníci ministerstva financí, sociálních věcí a zahraničí. Nejméně na ministerstvu dopravy. V rozdaných 180 milionech, ale nejsou odměny na Rusnokově Úřadu vlády. Ten to zveřejní až v lednu a opět se určitě dozvíme, kdo letos „dřel jako kůň“.

Nečasova vláda při svém odchodu rozdala na odměnách 243 milionů korun, ale v tom byla i vysoká částka vojákům za jejich práci při letošních povodních.