Kim Čong Un

Kim Čong Un Zdroj: Reuters

Strýc korejského vůdce Kim Čong-una byl popraven

Severní Korea dnes oficiálně potvrdila, že donedávna vlivný strýc vůdce Kim Čong-una, Čang Song-tchek, byl vojenským tribunálem odsouzen k smrti za velezradu a hned po vynesení rozsudku popraven. Oznámila to severokorejská agentura KCNA, která označila bývalého mentora severokorejského vůdce za zrádce "horšího než pes". Čang údajně připravoval "státní převrat".

Bílý dům reagoval na oznámení prohlášením, že tato poprava je dalším důkazem brutality severokorejského režimu. Spojené státy nyní velmi pečlivě sledují vývoj v KLDR a konzultují situaci se spojenci v regionu, uvedl podle agentury Reuters Bílý dům.

Zpráva o Čangově popravě přišla jen pár dnů poté, co Severní Korea v pondělí oficiálně potvrdila mocenský pád Kimova strýce Čang Song-tcheka, který zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany a byl označován za druhého nejmocnějšího muže v zemi. Severokorejská televize rovněž v pondělí ukázala snímky Čangova zatčení dvěma uniformovanými muži, které se údajně odehrálo na nedělním zasedání politbyra vládnoucí Korejské strany práce.

Po smrti Kim Čong-ila, otce stávajícího vůdce KLDR, koncem roku 2011 Čang pomáhal teprve třicetiletému Kim Čong-unovi při upevňování moci. Podle řady analytiků Čang se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti Severní Koreji vládl. V pondělí však KLDR oznámila, že byl sesazen ze svých funkcí, protože vedl "kontrarevoluční frakci", byl zkorumpovaný, narkoman a sukničkář.

Co KLDR prohlásila o popraveném Čang Song-tchekovi

V prohlášení čítajícím 2700 slov státní sdělovací prostředky podrobně rozvedly obvinění proti muži, který byl považován za neoficiální číslo dvě režimu v KLDR. List The Wall Street Journal přinesl výběr hlavních bodů - i rétorických perel - prohlášení:

- Čang "spáchal tak odporný zločin, jakým je pokus o státní převrat všemi druhy intrik a opovrženíhodných metod, s šílenou ambicí ukořistit nejvyšší moc ve straně a státu".

- "...opovrženíhodný lidský odpad Čang, který je horší než pes, spáchal trojnásobně prokleté činy proradnosti, když zradil tak hlubokou důvěru a nejvřelejší otcovskou lásku, kterou mu projevovala strana a vůdce".

- Když byl Kim Čong-un zvolen náměstkem předsedy Ústřední vojenské komise Korejské strany práce... "Čang se choval velmi arogantně a nestydatě. Jen neochotně vstal ze svého křesla a vlažně tleskal".

- "Čang napáchal vážné škody na mládežnickém hnutí naší země, když byl součástí skupiny odpadlíků a zrádců ... podplácených nepřáteli. Dokonce i poté, co byli odhaleni a vyloučeni rozhodným zákrokem strany, vzal je pod svou ochranu a nechal je zastávat významné posty ve straně a státě."

- "Čang usiloval o to, aby všechny záležitosti v zemi dostal pod svou kontrolu, masivně navyšoval počet zaměstnanců svého odboru a orgánů pod něj spadajících, a roztahoval svá chapadla na ministerstva a do národních institucí."

- "Byl tak nerozvážný, že zabránil továrně na dlaždice v Tetongkangu, aby postavila mozaiku zobrazující Kim Ir-sena a Kim Čong-ila a památník na jejich počest. Navíc Čang odmítl jednomyslnou žádost jednotky korejských lidových sil vnitřní bezpečnosti, aby si mohli nechat vyrýt do žuly podpis Kim Čong-una z dopisu, který jim poslal, a tento monument pak postavit před budovu svého velitelství. Byl tak bezohledný, že jednotku instruoval, aby památník postavila v zastíněném rohu."

- "Snil fantastický sen, že se stane premiérem a ukořistí nejvyšší moc ve straně a státě. Čang se postaral, aby jeho odbor získal pod kontrolu hlavní ekonomické oblasti v zemi ve snaze ochromit (vládní) kabinet. Tímto způsobem pletichařil, aby zahnal ekonomiku země a životy lidí do nekontrolovatelné katastrofy."

- "Zneužil svou moc a postupně rozložil pracovní systém spojený s výstavbou v hlavním městě založeném Kim Ir-senem a Kim Čong-ilem a přivedl výstavbu budov i materiálovou základnu do tak špatného stavu, že by se během pár let změnila v trosky."

- "Instruoval své nastrčené loutky, aby rozprodávaly uhlí a další cenné podzemní zdroje. Následně se jeho důvěrníci dostali do značných dluhů, když je zprostředkovatelé podvedli."

- "Čang neměl žádné zábrany a v květnu se dopustil té zrady, že prodal půdu v ekonomické a obchodní zóně Rason cizí zemi na dobu pěti desetiletí, pod záminkou, že je třeba zmíněné dluhy zaplatit."

- "Nebyl to nikdo jiný než Čang, kdo za scénou tahal za vodící drátky Pak Nam-kiho, zrádce všech dob, aby bezohledně vydal v roce 2009 stovky miliard wonů, čímž vyvolal vážný ekonomický chaos."

- "Čang pod různými záminkami získával finanční fondy, které nezbytně potřeboval pro uspokojení své politické chamtivosti, a zabředl do nepravostí a korupce. Zaséval tím nákazu zahálky, lehkomyslnosti a nedisciplinovanosti do naší společnosti."

- "Vpustil do naší společnosti dekadentní kapitalistický životní styl, když distribuoval všechny druhy pornografických snímků mezi své důvěrníky od roku 2009. Vedl nemravný, zkažený život a hýřil penězi, kamkoli se pohnul."

- "Vybral nejméně 4,6 milionu eur ze svých tajných fondů a promrhal je sám, když si užíval v kasinu v cizí zemi."

- "Čang byl tak bezhlavě opojený touhou po moci, že se neustále snažil natáhnout svá chapadla dokonce i do Lidové armády s bláhovou představou, že se mu podaří uskutečnit státní převrat, pokud mobilizuje armádu."

Prohlášení končí následující formulací:

"Zvláštní vojenský tribunál ministerstva státní bezpečnosti KLDR potvrdil, že státní podvratná činnost, o kterou se pokusil obviněný Čang s cílem svrhnout moc lidu KLDR ideologickým spojením s nepřáteli, je zločin trestný na základě paragrafu 60 trestního zákona KLDR. Rozhodně ho odsoudil jako podlého politického kariéristu, podvodníka a zrádce navěky ve jménu revoluce a lidu. Rozhodl, že bude odsouzen k trestu smrti.

Toto rozhodnutí bylo bezodkladně vykonáno."