Zbraně

Zbraně Zdroj: Profimedia.cz

Podílejí se Češi na financování teroristů z Al-Káidy?

V červenci zadrželi čeští celníci ve spolupráci s policií a Interpolem 24 nosorožčích rohů, které by mohly být na černém trhu v Asii prodány až za sto milionů korun. Baron Edward Faulks, známý anglický právník, ochránce přírody a poradce britské královny, teď přišel s tvrzením, že podobný obchod slouží i k financování teroristických aktivit odnoží organizace Al-Káida.

Faulks v textu, který minulý týden zveřejnil internetový server britského deníku The Idependent píše, že na nelegálním obchodu se slonovinou a rohy nosorožců se podílejí i teroristé. Přitom červencový případ se přímo týká České republiky tím, že lovci byli najímání přímo u nás a zadrženo bylo kvůli tomu 16 lidí. Policie tvrdí, že lovci byli objednáni v Česku mezinárodní zločineckou organizací. Co přesně se pak mělo ze získaných peněz financovat, zda se jednalo pouze o spiknutí zločinců a překupníků či následnou podporu nějakého ideologického hnutí, není jasné. Přitom v případě rohů zadržených u nás se jedná o největší případ známý v posledních letech v celé Evropské unii.

Baron Faulks říká, že počet zabitých slonů a nosorožců je v Africe v posledních pěti letech naprosto alarmující a převyšuje počet těchto nově narozených zvířat. Většina vývozu směřuje do Číny, kde obyvatelé věří na afrodiziakální účinky přípravků připravených ze slonoviny a rohů nosorožců. Současně také tvrdí, že za nelegálním obchodem mohou stát i aktivity sloužící k financování militantních a teroristických skupin.

Jako důvod kromě jiného uvádí, že lovci mají dokonalou logistiku a jsou vybaveni zbraněmi, které je možné získat nelegálně pouze z vojenských zdrojů a k podobnému arzenálu mají většinou přístup jen velmi dobře řízené zločinecké a teroristické organizace. Podle Faulkse slouží pak toto pytláctví právě k podpoře mnoha povstaleckých skupin a některých islamistických milicí v Africe. Některé z nich přitom vyznávají ideologii Al-Káidy, nebo jsou přímo její pobočkami.

V souvislosti s Českem se o možném nepřímém financování teroristů přitom hovořilo v dokumentech tajných služeb již v 90. letech. Tehdy se objevily zprávy, že například alžírská Ozbrojená islámská skupina (GIA) a palestinské hnutí Hamás, nechávaly na našem území krást luxusní auta a peníze z jejich prodeje v Kosovu, pak končily na účtech těchto organizací.