Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

Vedení Sněmovny je kompletní. Poslední volné křeslo místopředsedy připadlo Gazdíkovi

Poslední volné křeslo místopředsedy Sněmovny připadlo členovi klubu TOP 09 a Starostů Petru Gazdíkovi. V dnešní tajné volbě byl jediným kandidátem. Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se těsně před volbou nominace vzdal.

Gazdík obdržel 98 ze 163 odevzdaných hlasů, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Nominant TOP 09 a Starostů doplnil v místopředsednické funkci trojici Jaroslava Jermanová (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), která byla zvolena už před dvěma týdny.

"Těch 98 hlasů jsem získal díky tomu, že budoucí vládní koalice dodržela to, co několikrát veřejně deklarovala - že vedení Poslanecké sněmovny má být obsazeno poměrně," řekl novinářům Gazdík. Podotkl, že klub TOP 09 a Starostů je čtvrtý největší, měl tedy na čtvrté místopředsednické křeslo nárok.

Gazdík poděkoval za důvěru a poslancům, kteří ho nevolili, vzkázal, že se bude snažit být reprezentantem jiné politiky, než o které mluvil v rezignační řeči Okamura. Okamura hovořil o nechutných kompromisech, které z politiky udělaly podle něho řemeslo bez cti.

"Tah, který pan Okamura dnes předvedl, je vlastně skvělé divadlo, aby mohl říkat, že jsem byl zvolen díky tomu, že on odstoupil, nicméně to je nesmysl," dodal Gazdík. Podotkl, že Okamura měl "velmi malou šanci na zvolení" kvůli síle jeho strany v dolní komoře, žádné zákulisní dohody prý za volbou nebyly. Nový místopředseda přiznal, že sněmovní procedury zatím neovládá, bude se ale prý "pokorně snažit" vše naučit.

Dnešní volba místopředsedy Sněmovny byla už třetí. Před týdnem neuspěli Gazdík a Okamura, před dvěma týdny Okamura a jeho tehdejší protikandidát, nynější šéf poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek.