Tlumočník

Tlumočník Zdroj: Youtube.com

Tlumočník z Mandelova pohřbu je schizofrenik, který viděl anděly

Jihoafrický tlumočník do znakové řeči, na jehož hlavu se sesypala kritika za jeho výkon při úterní tryzně za zemřelého jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu, tvrdí, že se léčí se schizofrenií a během ceremoniálu se u něj nemoc znovu projevila. V rozhovoru pro jihoafrická média také odmítl nařčení, že je podvodník, a naopak se označil za „mistra znakové řeči“.

Čtyřiatřicetiletý Thamsanqa Jantjie řekl, že na pódiu měl vidiny andělů přicházejících na fotbalový stadion v Johannesburgu, kde se ceremoniál odehrával. Kvůli tomu prý mohla být jeho gesta pro neslyšící nesrozumitelná.

„Nedalo se s tím nic dělat. Byl jsem sám ve velmi nebezpečné situaci. Snažil jsem se kontrolovat a neukázat světu, k čemu došlo. Moc se omlouvám. To je situace, ve které jsem se nacházel,“ uvedl. Přiznal, že v minulosti byl více než rok hospitalizován na psychiatrické klinice a že při záchvatech schizofrenie mívá sklony k násilí. Na dotaz AP, jak často bývá násilnický, bez bližší podrobností poznamenal: „Hodně“.

V rozhovoru pro lokální rozhlasovou stanici Talk Radio 702 Jantjie odmítl, že není kvalifikovaným tlumočníkem do znakové řeči. Tvrdí, že tlumočil řadu akcí pro vládní Africký národní kongres, jihoafrickou vládu i nevládní organizace a považuje se za zkušeného tlumočníka. Za pětihodinové tlumočení na johannesburském stadionu prý dostal 850 randů (zhruba 1700 Kč). „Myslím si, že jsem mistrem znakové řeči," řekl posluchačům rádia.

 

Mnoho neslyšících však tvrdí opak a tlumočníkův projev ostře kritizovalo. Někteří přímo řekli, že znaky, které používal, za „nesmyslné“. Člen světové federace pro neslyšící Braam Jordaan dokonce prohlásil, že si myslí, že tlumočník byl podvodník. Jihoafrická vláda v reakci na tuto kritiku oznámila, že kvalifikaci muže prověří.