Pussy Riot

Pussy Riot Zdroj: Profimedia.cz

Verdikt nad Pussy Riot měl podle ruského nejvyššího soudu vady

Ruský nejvyšší soud našel prohřešky proti zákonům v rozsudku nad členkami punkové skupiny Pussy Riot. Soudci moskevského městského soudu nepřihlédli dostatečně k polehčujícím okolnostem, neuvedli v rozsudku motivy spáchaného činu a nezabývali se možností odkladu trestu.

Pussy Riot prosluly tím, že před loňskými prezidentskými volbami zazpívaly v hlavním chrámu země, moskevské katedrále Krista Spasitele, "punkovou modlitbu" namířenou proti Vladimiru Putinovi. Marija Aljochinová a Naděžda Tokolonnikovová si dvouletý trest vězení odpykají příští rok v březnu.

Podle nejvyššího soudu ale rozsudek městského soudu v Moskvy vykazuje nedostatky. Poukazuje na náboženskou nesnášenlivost odsouzených, důkazy ale v dostatečné míře nepřináší, uvádí nejvyšší soud. Chybou byla i skutečnost, že moskevský soud nezvážil možnost odkladu trestu, o který obě odsouzené žádaly. Podle žádosti Tolokonnikovové a Aljochinové, kterou soud v Moskvě odmítl, měl být trest odložen až do doby, než jejich malé děti dosáhnout čtrnácti let věku.

Obhájci obou dívek se zatím k verdiktu nejvyššího soudu nevyjádřili. Sám fakt, že se vysoká justiční instance kauzou zabývá, ale už dříve označili za pozitivní signál. "Je to velmi dobrý signál, že nejvyšší soudní instance v Rusku nesouhlasila s rozsudkem nad Pussy Riot," řekla v úterý obhájkyně punkerek Irina Chrunovová.

Moskevský soud musí nyní znovu případ otevřít a k výtkám nejvyššího soudu přihlédnout. Předpokládá, že během měsíce by mohlo být známo, kdy se případ bude znovu projednávat.