Těžce nemocné dítě

Těžce nemocné dítě Zdroj: profimedia.cz

V Belgii se blíží schválení eutanazie pro nevyléčitelně nemocné děti

Další krok neznámým směrem v etice. V Belgii se přiblížilo zavedení euthanasie pro nevyléčitelně nemocné děti. Parlamentní výbor koncem listopadu schválil tento zákon velkou většinou.

Zákon, který ještě musí projít hlasováním v parlamentu – a analytici již předem ohlašují, že pravděpodobně bude schválen –, by Belgii dal smutné prvenství - byla by první zemí, která odstranila věkovou hranici pro eutanazii.

Nizozemsko již umožňuje eutanazii pro děti starší 12 let. Od roku 2002 bylo zaznamenáno pět takových případů. Belgie by chtěla jít ale ještě dále a odstranit ze zákona veškeré zmínky o věku dítěte. Belgický zákon v současném znění návrhu vyžaduje, aby psycholog zhodnotil schopnost dítěte rozhodnout se zemřít.

Odpůrci namítají, že je nemožné určit, zda je dítě schopno takové rozhodnutí učinit. „Někdy se říká, že stanovená věková hranice je nahodilá, ale snažit se posoudit, zda je nezletilý schopen učinit takové rozhodnutí, povede k ještě více nahodilým výsledkům,“ řekl senátor Els Van Hoof z vlámské křesťansko-demokratické strany.

Hlasování způsobilo roztržku v koalici premiéra Elia Di Rupo, neboť křesťanští demokraté hlasovali proti zákonu. Poslanci dvou opozičních stran – vlámských separatistů a zelených – hlasovali společně s vládními socialisty a liberály ve prospěch zákona a tím mu ve výboru zajistili dostatečnou podporu.

Analytici očekávají, že parlament zákon schválí, protože výbor reprezentuje podíl křesel ve sněmovně.