Aktuálním tématem číslo 1 jsou církevní restituce.

Aktuálním tématem číslo 1 jsou církevní restituce. Zdroj: Profimedia.cz

Restituce táhnou: Církve podaly za první prosincový týden 66 žádostí

Církve všeho druhu během prvního prosincového týdne podaly 66 výzev na vydání majetku. Nejedná se o nevýznamné objekty – půjde například o hrad Bouzov, Sázavský klášter nebo Žďár nad Sázavou. Církve mohou své žádosti podávat do konce tohoto roku.

Celkem Státní pozemkový úřad eviduje 2911 výzev na vydání 63.644 pozemků a 814 staveb, uvedlo dnes na své webové stránce ministerstvo kultury. Stát eviduje také žádosti o movitý majetek, v několika případech již o vydání uměleckých děl rozhodl. Národní galerie v Praze tak vydá gotické desky tvořící Vyšebrodský oltář, čtyři obrazy z rovněž středověkého Puchnerova oltáře a dva obrazy Petra Paula Rubense. Díla zatím zůstanou v expozicích NG jako zápůjčka.

NG ke 4. prosinci evidovala dalších sedm výzev, ty poslední přišly v listopadu a galerie má na rozhodnutí šest měsíců. Jedné výzvě ale nevyhověla, neboť požadovaných osm děl vydala již v roce 1994, a další výzvě vyhovět nemůže, protože požadovaná gotická deska v NG není. Také další příspěvkové organizace ministerstva kultury dostávají žádosti od církví. Národní památkový ústav například dostal výzvu k vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, hradu Bouzov, kláštera Porta Coeli v Předklášteří, Sázavského kláštera, zámku Týniště či zámku ve Žďáru nad Sázavou. V tisku se objevila informace, že olomoucké arcibiskupství požádá do poloviny prosince o vrácení zámku v Kroměříži. Ten dříve jako sídlo biskupů i arcibiskupů sloužil. V zámku je nyní mimo jiné expozice, jejíž části včetně slavného Tizianova obrazu jsou majetkem arcibiskupství, které o ně nepřišlo ani po roce 1948.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle schváleného zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Při současných jednáních o nové vládě se ale vede debata o změně rozsahu restitucí. Proti způsobu narovnání s církvemi dlouhodobě protestuje sociální demokracie, změny restitucí nevylučuje ani ANO. Naopak třetí pravděpodobný partner v příští vládě - lidovci - považují věc za uzavřenou. V příštím týdnu se mají zástupci církví se sociálními demokraty a lidmi z ANO setkat.

Politici prý přijdou s několika variantami změn restitucí, které se budou týkat například možného snížení finančních náhrad za nevydaný majetek nebo inflační doložky k restitucím. Očekávají, že vlastní návrh představí i náboženské společnosti. Schůzka má být 17. prosince v Senátu. Církve doufají, že další jednání se pak uskuteční na církevní půdě. ČSSD vedle snížení výplaty usiluje o vyjmutí Pražského hradu z restitucí a omezení účelu, na který mohou být peníze vyplacené církvím použity.