kyjev policie

kyjev policie Zdroj: Profimedia.cz

Policisté v Kyjevě pronikli na náměstí, demonstranti se brání

Několik stovek policejních těžkooděnců ukrajinské policie zahájilo v noci na středu operaci, jejíž cílem je ovládnout kyjevské náměstí Nezávislosti - baštu protivládních demonstrací. Policisté nepoužívají obušky, média i tak hlásí několik zraněných.

Opoziční předák Vitalij Kličko přímo z náměstí vyzval k rezignaci nejen vládu, ale i prezidenta Viktora Janukovyče. Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová, která je v zemi, podle stanice SkyNews s "lítostí hledí na to, že policie použila sílu".

"Po tomhle jsem přesvědčen, že musíme žádat nejen rezignaci vlády, ale i prezidenta," citovala agentura Interfax Klička, který vede opoziční stranu UDAR. Arsenij Jaceňuk, předák strany Vlast vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, považuje noční manévry za Janukovyčovo "plivnutí do tváře USA, EU a 46 milionů Ukrajinců".

Ukrajinské úřady vyslaly bezpečnostní jednotky do akce i přes to, že v zemi jsou kvůli vnitropolitické krizi Ashtonová a náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Některá média odhadují počet policistů na náměstí na stovky až tisíce.

Z odvysílaných záběrů je patrné, že zasahující policisté nejsou vyzbrojeni obušky. K dispozici měli ale štíty, kterými vytlačují demonstranty z náměstí. Televize také odvysílaly to, jak policisté několik demonstrantů odvedli, ty nejvíce vzpouzející se odnesli za ruce a nohy. Zpravodaj Českého rozhlasu, který je na náměstí Nezávislosti, viděl například krvácivá poranění hlavy. Prozatím není jasné, kolik lidí utrpělo zranění, sama policie prý hlásí ze svých řad asi deset zraněných.

Demonstranti se postupu policistů bránily a v nastalém zmatku vzduchem létaly dělobuchy. Protestující také narychlo zbudovali na náměstí před sídlem odborů, které se stalo opoziční centrálou, nové zátarasy, aby do budovy znemožnili jednotkám proniknout. Několik desítek demonstrantů utvořilo podle Interfaxu obranné oddíly, které střeží vchody do odborářského sídla. Vyzbrojeni jsou dřevěnými tyčemi a baseballovými pálkami, na hlavách mají helmy. 

Podle zpravodaje televize Al-Džazíra, který je přímo na náměstí, policie zatím nepoužila slzný plyn. 

Lidé na náměstí místo svíček mávají mobilními telefony a zpívají ukrajinskou hymnu. Mluvčí z pódia vyzývají policisty, aby neposlouchali rozkazy a přidali se k opozici. "Neubližujte nám," skanduje dav, ke kterému se megafonem podle Reuters přidala ukrajinská popová zpěvačka Ruslana. Z nedaleké katedrály se rozezněly zvony. 

Náměstí Nezávislosti demonstranti již více než dva týdny okupují. Jakmile se policisté dali do pohybu, dav skandoval hesla jako "Hanba" či "Zůstaneme". 
Protivládní demonstrace jsou výsledkem rozhodnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat připravenou asociační dohodu s Evropskou unií, která by Ukrajinu vzdálila Rusku a přiblížila Západu.