vláda

vláda Zdroj: tomáš Krist / Mafra/  Profimedia

Koalice má program: Zmizí poplatky u lékaře, zlevní knihy a neporostou daně

Sociální demokraté, hnutí ANO a lidovci dořešili v úterý v noci sporné body programu a dohodli se na koaliční smlouvě. Vyjednávači se dohodli na zrušení poplatků u lékaře a snížení DPH na knihy, léky a dětské potřeby. Naopak odmítli zvýšení daní. 

V noci dohodnutý dokument by mohli zástupci stran ve čtvrtek podepsat a v pátek zveřejnit. Novinářům to po zhruba pětihodinovém koaličním jednání řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Spory byly především v daních a zdravotnictví.

Koalice se nakonec shodla na zrušení poplatku za návštěvu ambulance a za recept, platit se bude za pohotovost. „A otevřeli jsme cestu k tomu, aby se znovu nezaváděly poplatky za pobyt v nemocnici,“ řekl Sobotka. Protože je otázka, zda to nebude další rána pro zdravotnictví, je ve smlouvě navrženo, že ztráty nemocnic a lékařů má vykompenzovat nová úhradová vyhláška.

U daní vznikne nově třetí, snížená, sazba DPH. Budou v ní léky, knihy, dětské pleny a dětská výživa. Přesná výše nové sazby DPH v koaliční smlouvě obsažena nebude, ačkoliv ČSSD prosazuje, aby to bylo pět procent. Nyní existují dvě sazby daně z přidané hodnoty: 15 a 21 procent.

ČSSD neuspěla s návrhem na zvýšení daní fyzických a právnických osob. Otázka sektorové daně, kterou by platila jen některá odvětví (banky,telekomunikační a energetické společnosti) zůstává otevřená. Daně by se měly měnit nejdříve od roku 2015.

Součástí koaliční smlouvy by podle Sobotky mělo být také opatření, které zamezí zneužívání daňového systému u živnostníků, kteří dlouhodobě neplatí daně a pohybují se ve ztrátě. Koalice bude chtít podle Sobotky obnovit slevu na dani pro pracující důchodce a postupně zvyšovat minimální mzdu tak, aby se přiblížila 40 procentům průměrné mzdy v ČR. 

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka půjde koalice cestou úspor. „Děkuji kolegům, že se nám podařilo najít průnik diametrálně odlišných volebních programů,“ řekl novinářům Faltýnek. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvítal, že se podařilo do smlouvy prosadit snížení daňové zátěže pro rodiny, což byla lidovecká priorita.

Podle Sobotky se jednání protáhlo do noci především proto, že ANO i lidovci přišli na jednání s mnohými návrhy na upřesnění. Znovu se zástupci koalice nad textem sejdou ve čtvrtek, aby dokument podepsali. „Budeme chtít, aby koaliční smlouvu podepsali nejen předsedové koaličních stran, ale aby svůj podpis připojili všichni koaliční poslanci,“ uvedl šéf ČSSD.

Do složení vlády chce ještě mluvit prezident

Až koaliční smlouvu odsouhlasí také orgány jednotlivých stran, začne koalice jednat o rozdělení resortů a obsazení ministerstev tak, aby mohl Sobotka do konce roku předložit prezidentovi návrh na jmenování vlády.

Jasné zatím není, kdo bude sedět na jakých křeslech ve vládě. Rozdělení ministerstev i jejich obsazení se má ale řešit až po návratu předsedy lidovců Pavla Bělobrádka na začátku příštího týdne. Sobotka navrhl, aby osm křesel měla ČSSD, sedm hnutí ANO a dvě lidovci.  Už nyní je prakticky jisté, že narazí na nesouhlas lidovců. Ty zklamal počet křesel i to, že by podle Sobotkova návrhu měli dostat ministerstva zdravotnictví a kultury. Požadují pro sebe resort zemědělství a další dvě místa ve vládě.

Kromě tvrdých jednání o jednotlivých ministrech, vládní koalice zřejmě ještě bude mít problémy se schválením jednotlivých ministrů u prezidenta. Miloš Zeman se už nechal slyšet, že chce „aby ministerstva řídili lidé s dostatečným odborným zázemím“. Nejmenoval by prý proto například Martina Stropnického na post ministra obrany. Vítězové voleb tak možná ještě svedou bitvu s prezidentovou představou „vlády odborníků“.