ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zasahuje v ČEZ: Zálusk má na materiály k solárním elektrárnám

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahuje v ČEZ, zabavuje materiály, které se týkají solárních elektráren.

O zásahu informovala Česká televize. Mluvčí firmy Ladislav Kříž sdělil, že policisté společnost "navštívili" a požádali o součinnost a doklady. Podle informací firmy policie prošetřuje podezření z trestné činnosti týkající se fotovoltaických elektráren (FVE), kterou mohl být ČEZ poškozen. Energetický regulační úřad uvedl, že neví, jakých případů by se zásah mohl týkat. 

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták ČTK informaci o zásahu v ČEZ přímo nepotvrdil, uvedl pouze, že jeho kolegové "provádí úkony trestního řízení". Případ podle něj dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vyjádření úřadu ČTK zjišťuje.

Energetická společnost uvedla, že policisté do firmy přišli dopoledne. "Vyhradili jsme jim zasedací místnost, kde probíhají jednání. Podle informací, které nám byly sděleny, policie prošetřuje podezření z trestné činnosti týkající se oblasti FVE elektráren, díky které mohl být ČEZ poškozen," uvedl Kříž s tím, že podnik je připraven poskytnout součinnost při dalším vyšetřování.

Energetická společnost ČEZ se v minulosti stála předmětem zájmu protikorupční policie v souvislostí s koupí solární elektrárny od firmy Amun.Re. Policie případ otevřela koncem loňského roku a později odložila, letos v březnu oznámila, že se okolnostmi transakce znovu zabývá. ČEZ od firmy Amun. Re koupil za pět miliard korun obří solární parky na Českolipsku. V médiích se objevily informace o tom, že firma Amun. Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. 

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesl o 4,7 procenta na 31,7 miliardy korun.