Yingluck Shinawatra

Yingluck Shinawatra Zdroj: Reu

Thajská premiérka Šinavatrová se slzami v očích oznámila, že odstoupit nehodlá

Po týdnech místy násilných pouličních protestů premiérka Šinavatrová v pondělí oznámila rozpuštění dolní komory parlamentu a slíbila uspořádat co nejdříve předčasné volby. Lídři protestního hnutí ale hodlají v masových demonstracích pokračovat s cílem dosadit do čela země nevolený orgán.

Se slzami v očích thajská premiérkaprosila protivládní demonstranty, aby rozpustili své protesty v ulicích a podpořili předčasné volby, které by se měly konat 2. února příštího roku. Prohlásila zároveň, že nehodlá rezignovat na svou funkci. Vůdci protestu ale její výzvu odmítli akceptovat a trvají na tom, aby do 24 hodin podala demisi, napsala agentura Reuters. Vláda navrhla, aby se volby konaly 2. února, přičemž toto datum musí ještě oficiálně schválit volební komise. Ta s uvedeným termínem podle všeho souhlasí. Šinavatrová dodala, že do voleb bude vykonávat své povinnosti coby prozatímní premiérka.

"Teď, když vláda rozpustila parlament, vás žádám, abyste přestali protestovat, a aby všechny strany spolupracovaly na přípravě voleb," řekla Šinavatrová. "Ustoupila jsem do té míry, že už nevím, kam dál bych měla ustoupit," dodala a do očí se jí nahrnuly slzy. Odhadem 3000 protestujících přes noc tábořilo před sídlem vlády, kde má také premiérka svůj úřad. V pondělí se před vládním komplexem sešlo na 160 000 demonstrantů v jednom z největších protestů v nedávné thajské historii. Podle analytiků by se dnes, kdy je v Thajsku státní svátek při příležitosti Dne ústavy, mohla zopakovat podobně masivní účast.

Protestující chtějí svrhnout Šinavatrovou, aby se zbavili vlivu jejího bratra, bývalého thajského premiéra Tchaksina Šinavatry, který byl svržen při armádním převratu v roce 2006 a od té doby žije v exilu, aby nemusel do vězení za zneužívání moci¨.