Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Zdroj: profimedia.cz

Čínští hackeři napadli počítače českého ministerstva zahraničí

Čínští hackeři napadli počítače ministerstev zahraničí pěti evropských zemí: České republiky, Portugalska, Bulharska, Lotyšska a Maďarska. Uvádí to deník The New York Times s odvoláním na experty na kybernetickou bezpečnost.

Americký list s odvoláním na zprávu americké počítačové firmy FireEye tvrdí, že útoky na pětici ministerstev začaly v roce 2010 a stále pokračují. Osoba obeznámená s vyšetřováním případu deníku potvrdila, že terčem útoků se staly zmíněné úřady.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová tyto informace nekomentovala. "Děláme vše pro to, aby byl náš IT systém zabezpečen na nejvyšší možnou úroveň," řekla.

Podle agentury Reuters se hackeři na ministerstva napojili před zářijovým summitem G20 v Petrohradě, jemuž dominovala syrská krize. Hackeři ministerstva infiltrovali tím, že jejich úředníkům rozeslali zavirované e-maily. Jako předmět měly například "Americké vojenské operace v Sýrii". Když příjemce závadné přílohy otevřel, stáhl kód umožňující přístup k datům v osobním počítači. 

List The New York Times nespecifikoval, jaký druh informací hackeři získali. Není prý také možné říct, zda za útoky stojí čínská vláda, jako v několika předchozích podobných případech.