Hra Counter Strike připomíná virtuální paintball

Hra Counter Strike připomíná virtuální paintball Zdroj: Stanislav Krupař

USA a Británie prý špehovaly i ve virtuálním světě online her. Konečně realita

V oblíbených online počítačových hrách, jako je například World of Warcraft, se pohybovali elfové, skřeti a další postavy, které měly i jiné poslání, než jenom hrát. V přestrojení za fantasy postavy tu byli američtí a britští špióni pátrající po teroristech.

Edward Snowden svět zásobil novou dávkou dokumentů. Zveřejnily je světová média včetně listů The Guardian a The New York Times. Materiály ale neuvádějí nic o tom, zda měly tyto akce nějaký úspěch. "Hry a virtuální prostředí (GVE) jsou příležitost!" uvedl přísně tajný dokument americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) datovaný asi před pěti lety. "Víme, že teroristé používají mnoho internetových komunikačních médií pro operační účely, jako je e-mail, internetové telefonování, chaty či webová fóra. Je vysoce pravděpodobné, že se pokusí využít i mnoho komunikačních možností, které nabízejí hry a virtuální prostředí."

Zpráva líčí svět online her jako místo soukromých setkání, která mohou použít skupiny k plánování a výcviku. Uvádí také, že radikální hnutí Hizballáh vytvořilo počítačovou střílečku k náboru a výcviku, přičemž cílem hry bylo stát se sebevražedným útočníkem. Proto si špióni vytvořili postavy ve fantasy světech her Second Life a World of Warcraft, aby prováděli sledování a sbírali data, napsal list The New York Times.

"Ono jim nestačilo, že špehovali e-mailovou komunikaci, odposlouchávali telefonické rozhovory, oslabovali šifrování a používali vyspělé hackerské techniky, aby nainstalovali špionážní programy do vybraných počítačů? Museli rozšířit svůj dosah i do Středozemě a na Xbox Live," napsal v reakci na tuto informaci britský spisovatel a odborník na počítačovou bezpečnost Graham Cluley. Společnost Microsoft a tvůrce hry World of Warcraft, firma Blizzard Entertainment vydaly nezávislá prohlášení, v nichž se uvádí, že o špiónech slídících v jejich online světech nic nevěděly. Nutno ale dodat, že tímto zjištěním se konečně počítačové hry prolnuly s realitou a teprve teď to začíná být zajímavé i pro jiné lidi, než jsou jen infantilní dospělí vysedávající u počítačových her.