Vatikán

Vatikán Zdroj: Profimedia.cz

Vatikán a Oxford zveřejnily na internetu mnoho vzácných rukopisů

Knihovny ve Vatikánu a Oxfordu začaly ve středu na internetu zveřejňovat první tištěné bible, staré rukopisy v hebrejštině a řečtině a další vzácné texty. Postupně by tak mělo být možné shlédnout na webu kolem 1,5 milionu stránek.

Podle Vatikánu jde ohledně projektu internetové knihovny (http://bav.bodleian.ox.ac.uk/) o "skutečný poklad pro výzkumníky". První zveřejněné tisky pocházejí podle webu z Německa a z Itálie.

Snahou čtyřletého projektu vatikánské a oxfordské knihovny je dát dohromady a zveřejnit texty, které se za uplynulá staletí rozptýlily po světě. Číst a studovat tak bude možné například bibli od vynálezce technologie mechanického knihtisku pomocí pohyblivých liter Johannese Gutenberga, která je uložena v Oxfordu.

"Projekt umožňuje partnerům počítačově zvyšovat úroveň a objem uložených souborů, aniž by se musela příliš vystavovat díla, která jsou vzhledem ke stáří a konzervaci velmi křehká a náchylná k případnému poškození," cituje z prohlášení Vatikánu agentura AFP.
Bodleyova knihovna je podle Wikipedie hlavní studijní knihovnou Oxfordské univerzity. Patří k nejstarším knihovnám v Evropě a na britských ostrovech je druhá největší po Britské knihovně. Vlastní především 11 milionů tištěných děl. Vatikánská knihovna (BAV) byla založena v roce 1451 a patří k nejstarším na světě. Obsahuje zhruba 180 000 starých rukopisů, 1,6 milionu tištěných děl a další cennosti.

Projekt má stát dva miliony liber (66,4 milionu Kč). Tuto částku dává podle webu projektu nadace Polonsky, která se zaměřuje na svobodný přístup k informacím.