lynx mark

lynx mark Zdroj: Archív

Slovák vyhrál letenku na hranice kosmu, Čech neuspěl

Slovák Robert Vokál vyhrál v mezinárodní soutěži Axe Apollo Space Academy jednu z 23 letenek na hranice kosmu. Český zástupce Robin Polden ve finále klání, které v pátek skončilo v americkém kosmickém středisku na Mysu Canaveral, neuspěl. Let suborbitálním plavidlem Lynx Mark II je plánován na konec roku 2015.

Finále se ve Spojených státech zúčastnilo 100 soutěžících, kteří vzešli z asi milionu zájemců o cestu na hranice kosmu. Finalisté se museli podrobit testům fyzické i psychické kondice, čekaly je mimo jiné zkoušky rychlých reakcí ve vysokém přetížení či pobyt v simulovaném stavu bez tíže během parabolického letu.

Vokál, který v soutěži uspěl, se tak v posledním čtvrtletí roku 2015 podívá v suborbitálním plavidle do výšky 103 kilometrů nad zemí. Let potrvá 60 minut včetně přípravné fáze a jeho účastníci zažijí beztížný stav.

Lynx Mark II je (nebo spíše bude) malý dvoumístný letoun. Kromě pilota už tedy na palubě bude pouze účastník vesmírného letu jako kopilot. Díky čtyřem vysoce výkonným motorům nepotřebuje LYNX Mark II – na rozdíl od starších raketoplánů – mateřskou loď, která by mu umožnila start z vyšší výšky. Rychlosti zvuku dosáhne stroj za 60 vteřin a trojnásobku této rychlosti pak za 180 vteřin od startu. Po dosažení maximální výšky se letoun vrací klouzavým letem zpět k Zemi. Pilot však má možnost kdykoli znovu zažehnout raketový pohon.