Mel Craig

Mel Craig Zdroj: Archív

Falešná královna odchází z australského rozhlasu

Mel Greigová, moderátorka australské rozhlasové stanice 2Day FM, která před rokem s kolegou uskutečnila falešný telefonát do londýnské nemocnice, aby se coby královna zeptala na zdravotní stav těhotné manželky prince Williama, z rádia odchází.

Moderátorka Craigová zároveň stáhla žalobu proti svému zaměstnavateli, společnosti Southern Cross Austereo (SCA) podanou letos v červenci za to, že jí "nezajistil bezpečné pracoviště", napsal zpravodajský server BBC News. SCA v prohlášení bez dalších podrobností uvedla, že spor byl vyřešen "přátelskou cestou".

Před rokem Greigová se svým kolegou moderátorem Michaelem Christianem uskutečnili telefonát do nemocnice, aby se coby královna Alžběta a její syn, princ Charles, zeptali na zdraví těhotné vévodkyně Kate. Zdravotní sestra Jacintha Saldanhaová, která telefon zvedla, nepoznala, že jde o kanadský žertík, a hovor přepojila kolegyni. Šestačtyřicetiletá zdravotnice indického původu byla o tři dny později nalezená oběšená a panuje všeobecné přesvědčení, že neunesla pocit viny a ostudy.

Tento případ vyvolal všeobecnou vlnu kritiky na oba moderátory, kteří se po smrti Saldanhaové omluvili. Greigová už se k vysílání nevrátila, zatímco její kolega Christian se znovu ozval z éteru o dva měsíce později.

Greigová se od rozhodnutí odvysílat záznam telefonátu distancovala. SCA v prohlášení vydaném k jejímu odchodu z rádia zopakovala svou pozici, že zaznamenat a odvysílat telefonát "nebylo nezákonné".

"Southern Cross Austereo hluboce lituje nepředvídatelných následků telefonátu. Společnost a všichni její zaměstnanci jsou stále hluboce zarmouceni smrtí Jacinthy Saldanhaové," uvedla SCA v prohlášení. "SCA přispěla podstatnou částkou do fondu, který byl před časem vytvořen na podporu rodiny paní Saldanhaové."