Orkán Xaver

Orkán Xaver Zdroj: Profimedia.cz

Orkán Xaver zabil v severní Evropě nejméně osm lidí

Orkán, který ve čtvrtek zasáhl sever a severozápad Evropy, způsobil značné škody. Řádění živlu si vyžádalo několik mrtvých, Polsko hlásí tři mrtvé, Británie dva, Dánsko s Rakouskem po jednom a Švédsko vedle jednoho mrtvého pohřešuje dva námořníky. V Česku vítr porážel stromy a poničil elektrické vedení. Pražské letiště v pátek kvůli počasí zrušilo několik spojů s Británií a Ruskem. Větrné počasí, husté sněžení a vznik náledí očekávají meteorologové až do poloviny víkendu.

V Polsku zůstalo bez proudu přes 400 tisíc domácností. V Belgii a Nizozemsku dosáhla hladina rozbouřeného moře nejvyšší úrovně za poslední desetiletí. Velké škody ale voda nezpůsobila, neboť obce na pobřeží byly na přívaly připraveny. V belgickém přímořském letovisku Bredene úřady preventivně evakuovaly 2100 lidí.

V jihozápadní nizozemské provincii Zeeland překonalo moře hladinu z roku 1953, kdy se země potýkala s rozsáhlými záplavami. Asi stovka vodohospodářů v noci kontrolovala hráze. Voda se v malém rozsahu rozlila v Rotterdamu a Dordrechtu.

Vlnobití vyvolané orkánem Xaver způsobilo záplavy v části severoněmeckého přístavního města Hamburk. Oblasti chráněné protipovodňovými zábranami ale zůstaly v bezpečí a nehrozí, že by se voda přelila.

Kvůli bouři bylo do pátku odpoledne přerušené železniční spojení mezi Německem a Dánskem. Dánská železnice vůbec vlivem počasí ve čtvrtek zkolabovala, první vlaky se rozjely až v pátek ráno. Vlaky mají problémy i na jihu Švédska. Železniční spojení bylo od čtvrtka ochromeno na severu Nizozemska, ale v pátek se ho podařilo podle DPA obnovit.

Na Jutském poloostrově v Dánsku zemřel 72letý muž, jehož auto se převrátilo v poryvech větru. Švédské úřady pátrají po dvou námořnících, které rozbouřené moře smetlo z paluby, a jednoho člověka zde zabil padající strom.

Bez elektrického proudu jsou desetitisíce domácností v Norsku, Litvě, Británii či Dánsku. Nejhůře postiženo bylo zřejmě Polsko, kde se bez elektřiny ocitlo přes 400 tisíc domácností, ještě ráno přitom úřady v Polsku informovaly o čtyřikrát menším počtu. Elektrické rozvody poničily padající stromy a větve. Polské aerolinky LOT zrušily kvůli nepříznivému počasí mimo jiné lety z Vratislavi do Mnichova a Frankfurtu.

 

 

V rakouské spolkové zemi Salcbursko zahynul řidič, jehož nákladní vůz poryv větru natlačil do protisměru, kde se čelně srazil s jiným náklaďákem. Několik zraněných v souvislosti s řáděním živlu hlásí Norsko. Vítr zde smetl autobus ze silnice, nehoda si vyžádala tři zraněné.

V Británii dále na řadě míst platí varování před bouří. Ve čtvrtek úřady evakuovaly řadu míst na pobřeží kvůli možným záplavám, lidé tak strávili noc ve školách a krizových střediscích. Vlaky v Anglii a Walesu dnes ráno jezdily se zpožděním. Ve Skotsku zemřel řidič v nákladním voze, na který spadl strom. Padající strom zabil dalšího muže ve střední Anglii.

Ve Finsku, které si dnes připomíná vyhlášení samostatnosti na Rusku v roce 1917, se řidiči potýkají se špatnými dopravními podmínkami. Nejhorší situace je na západě země a ve středním Finsku. Problémy by kvůli sněhovým bouřím měly podle finské televize YLE přetrvat po celý víkend.

Orkán zasáhl sever Evropy ve čtvrtek. Řádění živlu postihlo několik milionů lidí. V Německu vítr v nárazech dosahoval rychlosti až 155 kilometrů v hodině a ve Skotsku přesáhl hranici 160 kilometrů v hodině.