Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Podle Zemana má být Babiš ministrem financí: Ať dokáže, co umí, řekl

Pokud služební zákon projde v prosinci prvním sněmovním čtením, bude to pro prezidenta Miloše Zemana dostatečná garance, aby jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše ministrem financí. Zeman to dnes řekl ČTK v exkluzivním rozhovoru. Navrhované řešení prý již sdělil jak Babišovi, tak lídrovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. Politici ho podle Zemana akceptovali.

Služební zákon nevyžaduje lustrační osvědčení od ministrů uvedl Zeman. Babiš má přitom s lustrací problém. Na Slovensku se nyní soudí kvůli údajné spolupráci s totalitní StB. Prezident již dříve řekl, že nikoho bez lustrace do vlády nejmenuje. "Přijmeme tedy tento služební zákon. A já jako gesto dobré vůle vůči panu Babišovi v případě, když v prosinci tento zákon projde prvním čtením, to budu považovat za dostatečnou garanci, abych jmenoval pana Babiše ministrem financí," řekl dnes Zeman.

V souvislosti s neochotou jmenovat ministra bez lustrace se objevily úvahy o tom, že by se Babiš mohl stát pouze vicepremiérem, který by ale neměl vlastní ministerstvo. Zeman dnes podobnou možnost označil za "pitomost". Babiš podle něj bude plnohodnotným členem vlády pouze v případě, že bude řídit vlastní rozsáhlý resort.

"Ať dokáže, co umí. Dejme mu šanci," řekl Zeman. "Kdyby se stal jenom vicepremiérem, byla by to ozdoba vlády. Jakýsi fíkus nebo oleandr, ale to je asi tak všechno," podotkl prezident.