Vláda

Vláda Zdroj: Profimedia.cz

Reflex zjistil, jak by měla vypadat nová vláda

Politici vznikající koalice se zuby, nehty brání jakýmkoli dotazům na personální otázky. Program je prý přednější. Ve skutečnosti jsou ale v rozdělování funkcí dále, než si veřejnost myslí. Alespoň co se týká funkcí předsedů výborů, které jsou již prakticky všechny rozděleny.

Reflex tak přináší exkluzivní přehled, jak by mělo vypadat vedení jednotlivých sněmovních výborů. S ohledem na křížování se díky tomu dají odhadnout i některé pozice na vládní úrovni.

Sociální výbor by měl vést bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil, a tak Ministerstvo práce a sociálních věcí zřejmě připadne lidovcům (pokud tedy půjdou do koalice). Zahraniční výbor má získat ministr zahraničí Nečasovy vlády Karel Schwarzenberg, ministrem zahraničí má být Martin Stropnický z ANO.Rozpočtový výbor by měl vést Václav Votava z ČSSD, což zároveň znamená, že ANO nejspíše získá ministerstvo financí.

Bezpečnostní výbor by měl vést další poslanec ČSSD Roman Váňa, takže i vnitro zřejmě dostane ANO. Je tedy otázkou, zda další silový resort, obranu, si ponechá nesilnější vládní strana, nebo jej dostanou lidovci, kteří je tradičně obsazovali v minulosti. Ti by měli v osobě poslance Jana Bartoška získat i vedení výboru pro evropské záležitosti. Pokud by tomu tak bylo, dá se předpokládat, že ČSSD bude chtít ministra pro evropské záležitosti. Kdo to bude, zatím není jasné.

S vládním angažmá se ale může rozloučit Lubomír Zaorálek, kterého Bohuslavu Sobotkovi zařízl prezident Miloš Zeman. Stejně tak je pro něj nepřijatelný i Jiří Dienstbier, který si brousil zuby na ministerstvo spravedlnosti. To zároveň na tento resort otevírá dveře současné ministryni Marii Benešové, která naopak patří k Zemanovým oblíbencům.

Animozity a frakční boje uvnitř ČSSD také sehrály svou roli při rozdělování sněmovních postů. Zatímco Jeroným Tejc, jeden z vůdců protisobotkovského puče uvnitř strany se má stát předsedou významného ústavně právního výboru, na dalšího z „pučistů“ poslance Milana Urbana nezbylo místo předsedy hospodářského výboru, které dlouhodobě zastával.