Kim Čong Un

Kim Čong Un Zdroj: Reuters

Mladý korejský vůdce Kim Čong-un sesadil strýce

Padnout v severní Koreji z funkce je nepříjemná záležitost. Funkce ve vedení armády byl teď zbaven generál Čang Sen-tek, strýc Kim Čong-una.

Generál Čang Sen-tek byl podle pozorovatelů považován za skutečného vládce nad KLDR. Jeho několik nejbližších spolupracovníků bylo již popraveno s obviněním z korupce, napsala agentura Reuters s odvoláním na jihokorejské činitele a média. Čang zastával funkci místopředsedy Komise národní obrany, byl tedy jedním z nejmocnějších mužů v zemi. Po smrti Kim Čong-ila, svého švagra a otce stávajícího vůdce, pomáhal koncem roku 2011 teprve třicetiletému Čong-unovi s upevňováním moci. Podle řady analytiků to byl ale on, kdo se svou manželkou Kim Kjong-hi (sestrou Kim Čong-ila) ve skutečnosti vládl stalinistickému režimu.

O jeho údajném sesazení informovala agentura Jonhap a televize YTN, a to s odvoláním na jihokorejské tajné služby. Jihokorejští zpravodajci předpokládají, že Čang byl odstaven, jelikož mají zprávy o popravě dvou jeho blízkých spolupracovníků. Čang se od vykonání poprav na veřejnosti neukázal. „To naznačuje, že byl zbaven funkce, ačkoliv není známo, proč upadl do nemilosti,“ řekl jihokorejské agentuře nejmenovaný zástupce tajné služby.