Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Po hulení mladí blbnou. Po chlastu ještě víc

Loni upoutal pozornost výsledek výzkumu, který ukázal, že mladí uživatelé ilegální marihuany po tom hulení blbnou. Další studie nyní ukázala, že mladí uživatelé alkoholu zblbnou ještě víc než mladí huliči.

Longitudinální studie z Nového Zélandu sledovala několik stovek mladých lidí dlouhá desetiletí, a závěry nebyly veselé. Pokud někdo začne jako náctiletý pravidelně či dokonce denně kouřit marihuanu, sníží se mu IQ v průměru o osm bodů stupnice, a blbej už zůstane. Řada represionistů ten výzkum pochopila jako důvod k represi marihuany.

Nyní však přináší nová studie z kalifornské univerzity ještě zásadnější zprávu. Zásadnější proto, že alkohol je pro mladé plně dostupný, normální, a dokonce často dostávají alkohol při rodinných oslavách napít od rodičů. Nová studie ukázala, že mladí pijáci alkoholu zblbnou ještě mnohem více než mladí kuřáci marihuany. Dvaadevadesát náctiletých sledovali v průběhu osmi měsíců. Pět a víc drinků dvakrát týdně způsobilo poměrně masivní organické změny v mozku, které vedou k poruchám paměti a rozhodovacích procesů.

Takže klíčovou drogově preventivistickou otázkou dneška není „Jak zabránit, aby se k mladým nedostávala ilegální marihuana“, ale úplně jiný problém. Ta klíčová otázka dnes zní: „Jak dosáhnout toho, aby mladí sami nechtěli brát JAKÉKOLIV psychotropní látky, protože bez ohledu na typ drogy a bez ohledu na její legalitu mladé mozky blbnou po užívání JAKÉKOLIV drogy?“

Takže rodiče, neříkejte dětem „nehulte, dejte si radši drink“. Říkejte jim: „Pokud nechcete zblbnout, počkejte si s chlastem i hulením alespoň do jedenadvaceti let, nebo z vás vyrostou dementi!“