Kuchař v Anglii

Kuchař v Anglii Zdroj: reprofoto Daily Mail

Český kuchař žil v Británii v boudě se záchodem v kuchyni

Britský Daily Mail píše na svém webu o různých podchybných kůlnách, ve kterých žijí v Británii přistěhovalci. Týká se to i Čechů.

Je to skoro jako ze socialistického filmu o těžkém údělu emigrantů, kteří opustili svou pokrokovou vlast a naivně utekli do kapitalistického pekla. Fakt je, že někdy je život přistěhovalců skutečně tvrdý.

Jak to v takovém příbytku vypadá? Tak není to podle fotografií o nic horší než česká vazební cela, faktem ale také je, že zdejší obyvatelé si tu za bydlení dobrovolně platí, aby v zemi mohli pracovat. Pronajímatel v Cambridge pan James Waite zařídil svým klientům skutečně hygienicky pozoruhodné prostředí.

V bungalovu pro dva lidi byl třeba záchod (vypadá aspoň jako splachovací, to je pravda) umístěn v nevelké kuchyni, u zdi v prostoru mezi dřezem a mikrovlnkou. Takový stav věcí objevili plánovací úředníci, když zkoumali přístavby, u kterých je pravděpodobné, že neodpovídají předpisům. Pronajímatel ale tvrdí, že je to jen dočasné opatření do doby, než postaví pokoje pro studenty.

Kuchař v AngliiKuchař v Anglii|reprofoto Daily Mail


Boudičky pro imigranty

Incident v Cambridge přichází v době rostoucího sporu o používání přistavěných zahradních domků jakožto ubytování pro málo placené přistěhovalce. Jde o bydlení v oblastech, kde je ubytování na ně příliš drahé. Cambridge má velkou studentskou populaci, ale kromě toho je tu silné zemědělské a potravinářské odvětví, které je silným magnetem pro tisíce imigrantů z východní Evropy. Tento příliv vedl developery k úmyslu pronajmout jim zrekonstruované garáže a přístřešky.

Daily mail hovořil s českým kuchařem, dvaatřicetiletým Jarkem Slukou, který v jedné takové betonové boudě žije. Před osmi lety se přistěhoval do Velké Británie. Kuchař listu řekl: „Když se vracím z práce, je příjemné tady odpočívat. Nechci se stěhovat a je hezké tu klidně žít. Mně to nevadí.“

Když městské úřady majiteli sdělily, že zasáhnou donucovacími prostředky, odstěhoval kuchyň do jiného přístavku, který už byl vybaven záchodem. Podle něj to dokazuje, že uživatelé používají zařízení ve velkém domě a nejde proto o samostatné ubytování. Kuchyň prý byla jen dočasná, aby nájemníci nemuseli užívat kuchyň v hlavní budově. Tento pokus o vysvětlení mu ale nevyšel.

Budou žít všude, kde něco najdou Labouristický radní Lewis Herbert řekl, že „musí existovat nějaké kontroly, abychom si byli jisti, že tato místa jsou bezpečná a rozumná, zvláště ve městě, kde je takový nedostatek ubytovacích míst, že lidé budou žít kdekoli, kde něco najdou.“

Počátkem tohoto roku Daily Mail zveřejnil mapy vytvořené pomocí termokamery, které ukazují, že v jedné londýnské ulici může žít tajně až tisíc imigrantů. Je možné, že ve městě může být až dvacet tisíc všelijakých bud, ve kterých žije kolem 50 tisíc přistěhovalců.

Majitel cambridského příbytku se chce bránit a říká, že ze svých nájemníků nechce nechat udělat bezdomovce. Čechy a další lidi z východní Evropy pochopitelně napadne, kam ti lidé půjdou, když na jiné bydlení nemají peníze. Někteří možná do ještě horších prostor, někteří se vrátí.

Faktem je, že západní země se už zalekly imigrace a hodlají ji přicházejícím znepříjemnit. To se týká třeba i Německa. Otázkou je, nakolik budou úspěšní a nakolik v této věci spojí podnikatelská improvizace Britů a jiných zápaďáků s východní touhou vyjet za prací za každou přijatelnou cenu. Situace leckde v Evropě, je taková, že přijatelné je ledacos.

Kuchař v AngliiKuchař v Anglii|reprofoto Daily Mail