Čína továrna

Čína továrna Zdroj: profimedia.cz

Číňané možná vyvíjejí superdělo

Časopis Janes Defense Weekly informoval o tom, že byly objeveny družicové snímky dělostřeleckého polygonu nedaleko čínského města Baotou, na kterých jsou vidět dva objekty připomínající obrovská děla s hlavněmi dlouhými 24 a 33 metry.

Zbraně se podobají obrovskému dělu, které mělo být vyrobeno v rámci nerealizovaného iráckého projektu Babylon.

Konstruktér Babylonu, slavný americký inženýr Gerald Bull hledal způsob levného vynesení nákladu na oběžnou dráhu. Bull použil předělanou hlaveň starého námořního 406milimerového děla a v roce 1962 se mu podařilo vystřelit náboj Martlet o váze 150 kg do výšky 66 km. Po nějakou dobu se tyto náboje aktivně používaly při sondování horních vrstev atmosféry. Další zdokonalování nábojů Martlet umožnilo dosáhnout výšky až 249 km. V roce 1967 ale bylo financování projektu zastaveno.

Když Bull přišel o státní financování svých kosmických projektů, snažil se získat nezbytné zdroje samostatně tím, že pomáhal při modernizaci výroby děl takovým zemím jako Čína, Jihoafrická republika, Irák a Izrael. Díky projektu Babylon, na kterém Bull pracoval v zájmu Iráčanů, měla být vyvinuta obrovská zbraň o hmotnosti 2 100 tun a dlouhá 156 metrů, která by dokázala vynést do vesmíru družice. Realizace všech projektů byla zastavena po tom, co byl v roce 1990 Bull v Bruselu zavražděn.

Až do vesmíru?

Čína měla vlastní projekt superděla Xiánfēngdì, které bylo vyrobeno v 60. letech minulého století. Posléze se zprávy o práci na superdělech v Číně objevily až v 90. letech. Za současných podmínek nelze podobné systémy pokládat za činné zbraně. Superděla nejsou mobilní, jsou obrovská a zranitelná, v případě války proto budou nevyhnutelně objevena a zničena.

Je možné, že čínská superděla se aktivně používají pro zkušební účely. Můžeme předpokládat, že po tom, co Číňané nahromadí zkušenosti z provozu takových děl, rozhodnou se prověřit hypotézy Geralda Bulla o možnosti jejich použití při levném startu objektů na oběžnou dráhu a zahájí tak novou kosmickou éru lidstva.