Kyjev

Kyjev Zdroj: YouTube.com

V ulicích Kyjeva bylo půl milionu lidí i speciální policejní jednotky, prý i ruské

Ukrajinská metropole zažila v neděli bouřlivé protesty proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat smlouvu s Evropskou unií. Přestože úřady masové akce v centru města zakázaly, půl milionu stoupenců ukrajinské opozice vyšlo do kyjevských ulic.

Protivládní demonstrace se odehrávají i v dalších ukrajinských městech, spíše však za účasti stovek až tisíců lidí. Hlavně na západě země prý s protestujícími sympatizují i místní úřady a policie, která proti nim nezakročuje. Podle agentury Reuters jde o největší opoziční akci od dob „oranžové revoluce“ před devíti lety.

Situace v Kyjevě se v neděli odpoledne vyhrotila poté, co se skupina zamaskovaných mladíků za pomoci buldozeru pokusila prorazit zátarasy na ulici, kde se nachází kancelář prezidenta Viktora Janukovyče. Policie opakovaně použila k rozehnání davu slzný plyn i ohlušující granáty, z druhé strany létaly Molotovovy koktejly. Potyčky prý mají podle serveru newsru.ua na svědomí provokatéři, „vykřikující hesla ukrajinsky, ale mezi sebou hovořící rusky“. Předáci ukrajinské opozice se od násilností před prezidentskou kanceláří distancovali, s tím, že podle nich mají posloužit Janukovyčovi jako záminka k vyhlášení výjimečného stavu. V Kyjevě se také šíří informace, že na pomoc režimu přiletěly příslušníci speciálních ruských jednotek Specnaz, které jsou speciálně vycvičeny na boj proti demonstracím. Údajně jsou v Kyjevě už od soboty, kdy přilétli na letiště Boryspol.

Odstupte

Opoziční vůdce Vitalij Kličko, pravděpodobný kandidát na prezidenta v příštích volbách, opět vyzval šéfa státu Viktora Janukovyče a jeho vládu k odstoupení. „Jestliže vláda nechce plnit vůli lidu, tak taková vláda, takový prezident nebudou. Bude tu nová vláda a nový prezident,“ vyhlásil před tisícovkami demonstrantů.

Protivládní demonstrace v ukrajinské metropoli propukly novou silou poté, co prezident skutečně v pátek dohodu o přidružení k Evropské unii nepodepsal. Stoupenci ukrajinské opozice mu vyčítají, že se rozhodl nepodepsat připravenou dohodu o přidružení Ukrajiny k EU, čímž podle nich porušil svůj slib integrovat zemi do unie. Sobotní surový zákrok speciálních jednotek policie Berkut proti, tehdy ještě mírumilovným, protestům přivedl v neděli do ulic statisíce přívrženců opozice.

Ukrajinské vedení změnilo minulý týden názor na asociační dohodu, kterou s EU připravovalo několik měsíců. Podle opozice tak učinilo kvůli nátlaku Ruska. Janukovyč sice hovoří o ekonomických důvodech, ale ruský tlak proti dohodě zdaleka nepopřel.