Milan Kňažko

Milan Kňažko Zdroj: ČTK

Kňažko oficiálně potvrdil, že bude kandidovat na prezidneta

Slovenský herec a bývalý přední politik Milan Kňažko dnes oficiálně oznámil, že bude kandidovat v přímých prezidentských volbách. O prezidentský úřad se na Slovensku chce ucházet jako nezávislý kandidát. Do politiky se osmašedesátiletý Kňažko vrací po 11 letech.

Kňažko proslul v Československu jako významná postava revoluce v roce 1989, kdy poprvé vstoupil do politiky. Svou prezidentskou kandidaturu zdůvodnil tím, že politické poměry na Slovensku podle něj opět začínají připomínat minulost. "Mám pocit, že jde znovu o hodně. Máme tady vládu jedné strany," prohlásil osmašedesátiletý Kňažko v narážce na jednobarevnou vládu levicového Směru - sociální demokracie, která podle něj ovládá většinu státních institucí.

Kňažko se označil za občanského kandidáta, o podporu žádné z politických stran se ucházet nehodlá. "Nedovedu si představit, jak nějaká strana jmenuje nezávislého kandidáta," prohlásil muž, který z politiky odešel v roce 2002, kdy byl ministrem kultury za pravicovou SDK. Členem žádné politické strany v současnosti není.

Aby splnil zákonnou podmínku, musí shromáždit nejméně 15.000 podpisů. Sběr prý již zahájil a potřebný počet očekává v nejbližších dnech.