David Musselman

David Musselman Zdroj: YouTube.com

Biskup se převlékl za bezdomovce a v paruce otestoval milosrdenství

Lekci z milosrdenství uštědřil ve čtvrtek na Den díkůvzdání věřícím mormonské kongregace v americkém Utahu biskup Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů David Musselman. V převleku za bezdomovce se uchýlil do jednoho z mormonských kostelů v Salt Lake City.

Převlečený biskup čekal, jaké budou reakce příchozích. Využil dokonce služeb profesionálního vizážisty, aby ho nepoznal ani nikdo z jeho vlastní rodiny. Účinek byl podle agentury AP působivý. Někteří věřící mu věnovali almužnu, pět lidí se pokusilo ho vykázat z kostela a většina ho ignorovala. "Popřál jsem jim ke Dni díkůvzdání, ale většina se vyhýbala i očnímu kontaktu," řekl roztrpčený biskup televizi KUTV-TV. "Dělali všechno proto, aby mě nemuseli vnímat."

Během sváteční mše biskup vystoupil na kazatelnu, sundal paruku, falešné vousy a brýle. Věřící byli v šoku, většina z nich se zastyděla. "Ani jsem ho u vchodu nepozdravil, byl špinavý, starý a nemohoucí. Pořád si něco mumlal," řekl člen kongregace Jaimi Larsen.

Musselman prohlásil, že nebylo jeho cílem mormonské věřící ponížit. "Chtěl jsem jim jen připomenout, že o potřebné by se měli starat celý rok, nejen o svátcích," řekl americké televizi.