Sebevražda

Sebevražda Zdroj: Profimedia.cz

Od roku 2007 se v Praze pokusilo zabít více než 6300 lidí

Od roku 2007 se v Praze pokusilo zabít více než 6300 lidí, z toho více než 1340 ji dokončilo. Za posledních pět let stoupl počet dokonaných sebevražd o 51 procent. Vyplývá to z údajů pražské záchranné služby, které dnes ČTK poskytla její mluvčí Jiřina Ernestová.

"Z předložených grafů vyplývá, že nejčastěji dochází v Praze k sebevraždám mužů ve věkové skupině 41 až 65 let, kteří se rozhodli ukončit svůj život v pondělí kolem 14: 00," uvedla záchranná služba. O sebevraždu se lidé v hlavním městě pokouší především v březnu, nejmíň naopak v květnu.

Podle statistik pražské záchranky jsou rozdíly nejen mezi počtem mužů a žen, kteří se k sebevraždám odhodlají, ale také v tom, zda jí dokončí. Zatímco za posledních téměř šest let se o sebevraždu pokusilo více než 3 500 mužů a více než 2 500 žen, dokončilo ji asi 300 žen a více než 1000 mužů. Nejvíce pražských sebevrahů zemře při oběšení nebo skoku z výšky, vzít si život se ale nejvíce lidí pokusí "použitím ostrého předmětu" nebo otravou.

Nejčastěji sebevrahové umírají odpoledne kolem 14:00. O sebezabití se pokoušejí i ve večerních hodinách. Nejvíce sebevrahů pražští záchranáři evidují především v centrálních městských částech, tedy na Novém Městě, na Žižkově, v Nuslích nebo Vršovicích, ale také ve Strašnicích, Holešovicích, Stodůlkách, Záběhlicích nebo na Chodově.