O. J. Simpson

O. J. Simpson Zdroj: Profimedia.cz

Americký soud zamítl žádost O. J. Simpsona o nový proces

Soud v Las Vegas v úterý zamítl žádost bývalé hvězdy amerického fotbalu O.J. Simpsona o nový proces. Jeho vina za loupežné přepadení a únos je dostatečně průkazná a rozsudek oprávněný, konstatoval soud. Simpson byl v roce 2008 odsouzen k trestu devět až 33 let vězení za loupežné přepadení a únos, kterého se dopustil spolu s komplicem v jednom z hotelů v Las Vegas.

Do dějin americké justice však O. J. Simpson vstoupil hlavně v roce 1995, kdy ho porota v Los Angeles v jiném, zato mimořádně ostře sledovaném "procesu století", zprostila obvinění z dvojnásobné vraždy.

Úterní zamítnutí žádosti o obnovení procesu znamená, že slavný sportovec musí zůstat v nevadském vězení. Podmínečného propuštění by se mohl dočkat nejdřív za čtyři roky, kdy mu bude 70 let.

Simpsonovi nynější právníci žádost o nový proces odůvodnili tím, že jeho bývalí obhájci případ v době soudního procesu nezvládali. Okresní soudkyně Linda Marie Bellová sice v některých bodech připustila tehdejší neúčinnost právního zastupování obžalovaného i střet zájmů u někdejšího Simpsonova obhájce, ale pochybení prý nebyla natolik závažná, aby mohla změnit výsledek procesu, takže na zahájení nového to nestačí.

Simpson byl obviněn také z vraždy své exmanželky Nicole Brownové a jejího přítele Ronalda Goldmana. Obhájci přesvědčili porotu, že případ v neprospěch obžalovaného zmanipulovala rasistická policie.