Putin a papež

Putin a papež Zdroj: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil papeže

Prezident Putin měl v rámci své dvoudenní návštěvy Itálie schůzku s papežem Františkem, prezidentem Giorgiem Napolitanem a zvláštním emisarem hlavy OSN pro region Sahel Romanem Prodim.

Návštěva ruského prezidenta v Itálii vzbudila zájem ještě před jejím zahájením.
Itálie a zvlášť Vatikán považují Putinovu návštěvu za významnou událost. A nejde ani o to, že se může stát svéráznou předehrou schůzky papeže s patriarchou Moskevským a celé Rusi Kirillem. Jednání mezi papežem a Putinem mají nepochybně samostatný význam. Vatikán, na rozdíl od oficiálního Říma, aktivně podpořil Moskvu v její snaze o překonání syrského problému bez zásahu zvenčí v nejostřejší etapě konfrontace se stoupenci tvrdé varianty. Papež zhodnotil úlohu Ruska a jeho prezidenta v světové politice, která se podle jeho mínění, má zakládat na právních a mravních principech.

Jak katolická, tak i pravoslavná církev mají velký zájem o zachování křesťanského obyvatelstva na Blízkém Východě a v Severní Africe, kde je často vystaveno tvrdému pronásledování a vyhnání. Právě tady se nacházejí hlavní křesťanské svatyně. Schůzka Vladimira Putina a papeže Františka, jež se konala mezi čtyřma očima, má mocně povzbudit navázání dialogu mezi náboženstvími a státy, říkají experti.

Později se Vladimir Putin setkal s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem. Projednali situaci v Sýrii a dvoustranné smlouvy, jež mají být podepsány druhý den návštěvy ruského prezidenta v Itálii.