Vatikán

Vatikán Zdroj: profimedia.cz

Vatikán poprvé veřejně ukázal kousky kostí svatého Petra

Vatikán poprvé veřejně prezentoval údajné fragmenty kostí apoštola Petra, prvního papeže katolické církve. Několik úlomků bylo uloženo ve šperkovnici zasazené do bronzové kazety vedle oltáře, u něhož dnes papež František sloužil mši.

Vatikánská bohoslužba uzavřela "Rok víry", který loni v říjnu svým apoštolským listem vyhlásil tehdejší papež Benedikt XVI. Ceremoniálu na náměstí svatého Petra přihlížely za chladného a deštivého počasí desetitisíce věřících.

Kosterní pozůstatky uložené v purpurové látce byly objeveny v roce 1940 za pontifikátu papeže Pia XII. při vykopávkách v pohřebišti pod bazilikou sv. Petra. Vatikán jejich pravost nikdy nepotvrdil. V roce 1968 ale tehdejší papež Pavel VI. po vědecké analýze vzorků z krypty prohlásil, že je o jejich pravosti přesvědčen. Řada vědců nicméně dodnes o této hypotéze pochybuje.

Apoštol Petr, původním jménem Šimon, je považován za prvního papeže. Narodil se jako syn rybáře a lovem ryb se i živil. Později se podle katolické věrouky stal učedníkem Ježíše Krista a prvním z dvanácti apoštolů. Po Kristově smrti se ujal řízení církve, při pronásledování křesťanů byl zajat a přibit na kříž hlavou dolů.