kim

kim Zdroj: Profimedia.cz

Paměti korejské lékařky: Diktátor požadoval 120 let života

Když zakladatel komunistické Severní Koreje Kim Ir-sen pocítil první příznaky stáří, přikázal lékařům, aby zařídili, že se dožije 120 let. Za tímto účelem byly mimo jiné analyzovány léčivé vlastnosti více než 1750 různých bylin. Informace o tajných výzkumech, které měly zaručit vůdcův dlouhý život, uveřejnil britský deník The Daily Telegraph s odvoláním na nově vydané paměti jedné z Kimových lékařek Kim So-jon.

Ta byla jmenovaná v roce 1979 do čela výzkumného ústavu, jenž měl pomoci Kimovi dosáhnout věku 120 let. Ve svém díle líčí Kim So-jon třicetileté období, které věnovala výzkumu dlouhověkosti. V roce 1992 pak uprchla do Jižní Koreje.

S nápadem ohledně prodloužení života na 120 let prý přišel severokorejský diktátor poprvé, když oslavil 65. narozeniny. Tehdy nařídil, aby největší lékařští experti země byli svoláni a aby začali pracovat na tomto úkolu. Jako první však prý lékaři Kimovi předepsali, aby se častěji smál. „Pozvali jsme komediální herce a také pěti a šestileté děti, aby předváděli různé roztomilé kousky. Každý z vystupujících, komu se podařilo Kima rozesmát pětkrát denně, dostal ocenění za zásluhy,“ popsala Kim So-jon.

Veškeré vyzkoušené lékařské procedury ale Kimovi pomáhaly jen omezeně, protože diktátor nebyl ochoten se náležitě starat o své zdraví a raději si vynucoval nějaký zázračný lék. Ve věku 78 let začal vyžadovat transfuze krve darované mladými muži. Podle Kim So-jon však přehnané léčebné procedury měly vedlejší efekty a ve skutečnosti spíš Kimovy zdravotní problémy zhoršily.

Požadovaného cíle 120 let se tak dosáhnout nepodařilo, Kim Ir-sen zemřel jako dvaaosmdesátiletý v červenci 1994, patrně na srdeční infarkt.