Tři generace kmotrů

Tři generace kmotrů Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha / čtk

Přicházejí kmotři třetí generace

Slovo kmotr je spojeno s mafiánem Františkem Mrázkem, který byl v lednu 2006 zastřelen. Do politiky ho „zanesl“ Mirek Topolánek a své ODS, jak se ukázalo později, tím pořádně zavařil. Po Mrázkovi ale vyrostla druhá generace kmotrů a teď ji nahrazuje nová, třetí. Kdo jsou tito lidé?

Pro kmotra první generace byla typická fascinace světem fotbalu a umění. Nevlastnil většinou žádné firmy a všechna aktiva měl napsaná na jiné osoby. Druhou kmotrovskou garnituru dělí od té mrázkovské nejenom desetiletý věkový odstup (narozeni v letech 1965 – 1973), ale i vstup na „velkou scénu, jenž se datuje na přelomu devadesátých a nultých let. Typickými představiteli byli Roman Janoušek a Ivo Rittig. Ti stvořili novou profesi organizátorů veřejných zakázek, jež tunelovali.

Konec slávy druhé generace kmotrů nastal zhruba před dvěma až třemi lety a byl spojen s jejich totální nenasytností. Když se tito lidé začali sami označovat za stát a jeho jménem i jednat, došlo ke vzpouře a část českých miliardářů se je rozhodla zničit. Je to vidět nejenom na rozsáhlých trestních stíháních, ale i na výsledku předčasných voleb v říjnu. Co se stane teď?

Podrobnosti o třech generacích kmotrů i mafiánovi Františku Mrázkovi čtěte v novém Reflexu, který vychází ve čtvrtek 21. listopadu.